UNIŠTENA TRIJUMFALNA KAPIJA U PROTESTIMA U PARIZU: Napoleonu odrubljena glava, šteta milionska (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2018, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNIŠTENA TRIJUMFALNA KAPIJA U PROTESTIMA U PARIZU: Napoleonu odrubljena glava, šteta milionska (FOTO)

Učesnici protesta "žutih prsluka" u Parizu su Trijumfalnoj kapiji u subotu naneli štetu koja se procenjuje na više stotina hiljada, možda čak i milion evra, rekao je predsednik francuskog Centra za nacionalne spomenike Filip Belaval.

Pored toga što su demonstranti čuveni spomenik i nacionalni simbol Francuske ispisali grafitima, uništili su i njegovu unutrašnjost, gde se nalaze vredni eksponati, rekao je Belaval, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji je u nedelju ujutro predsednika Emanuela Makrona upoznao sa pričinjenom štetom, prenosi "Figaro".

- Čim je to bilo moguće, u subotu uveče već, otišao sam da vidim kako izgleda spomenik. Tada je tamo još bilo nekih demonstranata, među kojima je bilo i alkoholisanih - rekao je Belaval.

B pic.twitter.com/PMgWYq9082

— Philippe Bélaval (@PBelaval) December 2, 2018

Spomenik će, prema njegovim rečima, ostati zatvoren za javnost više dana.

Trijumfalna kapija je vandalizovana u subotu po podne. Spomenik je oštećen, po njemu su ispisani grafiti, pretežno usmereni protiv Makrona, a informatička oprema je onesposobljena.

L'@ArcDeTriomphe restera fermé au public demain. @leCMN se met au travail pour rouvrir au plus vite et rendre ce monument à la # Nation pic.twitter.com/aT0U8T3Xl6

— Philippe Bélaval (@PBelaval) December 1, 2018

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizovale i uzela je uzorke DNK.

Tokom protesta u subotu, zabeležene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima, dok je oštećena maketa od gipsa iz tridesetih godina prošlog veka.

L'état de l'@ArcDeTriomphe ne permet pas une réouverture dans l'immédiat. @leCMN est mobilisé pour rouvrir en sécurité le + tôt possible. pic.twitter.com/WMycb6A5p7

— Philippe Bélaval (@PBelaval) December 2, 2018

Mramornoj Napoleonovoj bisti odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Tviteru objavio fotografije pričinjenih šteta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.