U susret 94. rođendanu Radio Beograda

Izvor: RTS, 30.Sep.2018, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret 94. rođendanu Radio Beograda

Prvi elektronski medij na Balkanu, Radio Beograd, 1. oktobra 2018. navršava 94 godine postojanja. Ovo je značajan datum ne samo za Javnu medijsku ustanovu Radio Televiziju Srbije, čiji je Radio Beograd sastavni deo, već i za radiofoniju u Srbiji i Evropi.
Radio Beograd ima izuzetno živopisnu istoriju, koja se u kontinuitetu ispisuje i danas a tokom minulih decenija izrastao je u nacionalnu medijsku i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kulturnu ustanovu najvišeg ranga.

Radio Beograd je među najstarijim elektronskim medijima u Evropi. Radio Pariz počeo je sa radom samo šest meseci ranije a istog dana kada i Radio Beograd prvi put se oglasio Radio Beč. Tek godinu dana kasnije nastali su Radio Moskva i Radio Tokio.

Iz studija u Knez Mihailovoj ulici na broju 42, preko odašiljača u Rakovici, 19. septembra 1924. inženjeri Mihailo Simić i Dobrivoje Petković emitovali su "probni radio koncert". Zbog velikog interesovanja, reemitovan je nedelju dana kasnije.

Od 01. oktobra 1924. na talasu 1.650m utorkom, četvrtkom i subotom od 18,45 do 19,45 emitovan je program „Koncerti, berzanski izveštaji i ostale novosti". U periodu od 1924. do 1929. radijski poslenici postepeno su ovladavali tehnikama prenosa i kreiranja programa.
U nedelju, 24. marta 1929. godine, iz prostorija na drugom spratu zdanja SANU, počelo je redovno emitovanje programa Radio Beograda. Program je najavila Jelena Bilbija - Lapčević. Hor pevačkog društva "Obilić" otpevao je himnu, a glumci Narodnog pozorišta odigrali su prvu srpsku radio- dramu "Đakon Stefan i dva anđela".
Iste godine, emitovan je prvi radio- prenos fudbalske utakmice i to- samo tri godine nakon prvog sportskog radio-prenosa u svetu. (Utakmicu BSK - Jugoslavija prenosio je reporter Rade Stoilović, a nastavio Dimitrije Stevanović, maratonac i službenik Radio Beograda)
1937. Počelo je emitovanje desetominutne informativne emisije Radio Beograda „Aktuelni čas", a iste godine osnovan je Simfonijski orkestar Radio Beograda.
Od 1941. do 1944., tehniku Radija koristila je nemačka stanica "Zender Belgrad".
Od 10. novembra 1944. počinje rad Radio Beograda.

Jedna od najslušanijih i najdugotrajnijih emisija „Veselo veče" premijerno je emitovana je 6. marta 1949. Početkom pedesetih godina dvadesetog veka nastale su emisije "Dnevnik" i "Sportski žurnal".Redovno emitovanje Drugog programa Radio Beograda počelo je 9. februara 1958, Trećeg programa 1965. godine. Program Beograd 202 prvi put se oglasio 1969 a 1983. počelo je redovno emitovanje Stereorame.

Radio Beograd danas predstavlja respektabilnu medijsku kuću koja ispunjava svoju ulogu u okviru Javne medijske ustanove RTS, negujući jezičku i govornu kulturu, višeznačno i dubinski osvetljavajući društvene fenomene, osluškujući želje i potrebe slušalaca u Srbiji i u dijaspori, nastavljajući da usmerava i postavlja standarde radiofonskog stvaralaštva.
Najstariji medij na Balkanu prati i imperative Četvrte industrijske revolucije
Digitalizacija tehnoloških prostora i sistema u Radio Beogradu je u toku. Do kraja ove godine svi programi Radio Beograda imaće nova digitalna studija za snimanje i pripremu programa. Blok za kontrolu i emitovanje programa je digitalni. Od 2017- te godine radi digitalni Studio 6 a uskoro će biti završena digitalna režija na Kolarčevom narodnom univerzitetu.

Svi ovi zahtevni projekti uvode Radio Beograd u istu ravan tehnološke razvijenosti sa ostalim članicama Evroradija (Euroradio/ EBU) i doprinose kvalitetnoj produkciji naših programa.
Započet je i proces digitalizacije arhivskog blaga Radio Beograda, iz fonda Ministarstva kulture i informisanja. Ovaj proces biće nastavljen i tokom sledeće dve godine.
Digitalizacijom biti sačuvan materijal Radio Beograda arhiviran sa ciljem da se narednim generacijama preda nasleđeno, ali i da se aktuelna bogata produkcija u emisijama i muzičkim snimcima sačuva, opiše i digitalno arhivira u najvećoj tehnički dostupnoj rezoluciji- za budućnost.
Za nove programske sadržaje, brojne su mogućnosti digitalnog arhiva Radio Beograda- kako u okviru sadašnjih programa tako i za nove programe, tematski podeljene i bazirane na arhivskom materijalu.
Medij za digitalnu arhivu je između ostalog i internet, najbliži deci i mladima, gde Javni medijski servis takođe ima zadatak da ponudi kvalitetne sadržaje u oblasti edukacije, informisanja, očuvanja kulturne baštine i jezika ali i da- zabavi auditorijum...
Nabavkom uređaja Kodek, koji koriste IP i 3G/4G mrežu Radio Beograd je ostvario nezavisnost od linkovskih, satelitskih ili telekomovih linija pa novinarske ekipe RB mogu da se uključuju u program uživo koristeći sistem za prenos mobilnih operatera (i 3G i 4G mrežu) u zemlji i u inostranstvu.
U narednom periodu, tim Radio Beograda planira završetak procesa digitalizacije tehnoloških kapaciteta, nabavku malih reportažnih kola i proširivanje broja kodeka za terenska i reporterska javljanja, kao i digitalizaciju Fonoteke i Dokumentacije Radio Beograda.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.