U Parizu ove nedelje izložba posvećena velikanima - Rodenu i Pikasu (VIDEO)

Izvor: Beta, 17.Maj.2021, 09:22

U Parizu ove nedelje izložba posvećena velikanima - Rodenu i Pikasu (VIDEO)

Dva velikana moderne umetnosti koji su uzdrmali norme Ogist Roden (Auguste Rodin) i Pablo Pikaso (Picasso), prvi put će se suočavati na izložbi u dva pariska muzeja posvećena njihovom opusu.Dvostruka izložba, odložena zbog epidemije korona virusa, biće otvorena u sredu i trajaće do januara 2022. godine.Na izložbi će biti predstavljeno više od 500 dela - skulpture, platna, crteže i fotografije, dvojice umetnika.Izazov je smeo jer Pikaso (1881-1973) nije direktno inspirisan Rodenom (1840-1917) kojeg možda nikada nije lično upoznao iako su imali zajedničke prijatelje."Postoje mnogo zajedničkih tačaka u odnosu prema prirodi, erotizmu i vizije ljudske sudbine, iako njih dvojica nisu iz iste škole i iste generacije", rekao je kustos zadužen za deo izložbe u muzeju posvećenom Rodenu.Izložba u muzeju Roden više se odnosi na poredjenje dvojice umetnika, dok deo izložbe u muzeju Pikaso prati kreativni proces oba umetnika.Ogist Roden se smatra jednim od najznačajnijih vajara sa kraja 19. veka i početka 20. U muzeju o Rodenu, nalaze se njegova poznata dela "Mislilac", "Poljubac" i "Kapija zla".Pikaso bio je svestrani umetnik - slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. veku, a proveo polovinu života u Francuskoj. Smatra se jednim od najvećih i najplodnijih slikara svih vremena.Pariski muzej o Pikasu ...
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

U Parizu ove nedelje izložba posvećena velikanima - Rodenu i Pikasu

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Maj.2021

Dva velikana moderne umetnosti koji su uzdrmali norme Ogist Roden (Auguste Rodin) i Pablo Pikaso (Picasso), prvi put će se suočavati na izložbi u dva pariska muzeja posvećena njihovom opusu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.