U Pariz na odbranu mastera povela folklorni ansambl

Izvor: 24sata, 20.Nov.2014, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pariz na odbranu mastera povela folklorni ansambl

Jovana Jovančević, igračica AKUD-a „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, završila je master na Univerzitetu u Parizu na neobičan i vrlo originalan način: pred ispitnu komisiju dovela je drugare iz AKUD-a da joj budu živi predmet u odbrani master rada.

ISTRAŽIVANJE - Tema njenog rada je „Srpska ritualna povorka Koleda”.

- Reč je o specifičnom obredu iz sela i koreografskoj kreaciji. Master rad je u sklopu interdisciplinarnih studija tako da prati taj koncept >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << istraživačkog rada kroz više srodnih disciplina. Obrađuje etnološki, antropološki, socio-istorijski i etnokoreološki aspekt ritualne povorke Koledara. Pored toga govori i o teatrološkim elementima samih ritualnih radnji i o estetici narodnog plesa u obredu. Oblast na koju sam se fokusirala u istraživanju je region Leskovačke Morave, okolina grada Leskovca - kaže Jovana Jovančević. Dva meseca je zajedno sa predstavnicima AKUD-a radila na postavci ovog prikaza koji je ujedno predstavljao praktičan deo master rada.

Mentorka njenog rada, profesorka Katia Legeret iz Pariza, kojoj je specijalnost indijski ples, već je u prvom semestru odobrila temu.

Folkloraši | Foto: R. Getel

- Mentorki se svidela ideja da po prvi put vidi uživo izvođenje naše grupe i u tome me je podržala u velikoj meri. Na odbrani su bili prisutni i profesor iz Španije, kao i iz Brisela i Nice koji su takođe prvi put imali priliku da se upoznaju sa našim narodnim igrama. Kritike na izvođenje grupe su pozitivne - kaže Jovana koja je dugogodišnji član AKUD-a pre svega kao igrač, ali i kao učitelj folklora.

Folkloraši | Foto: R. Getel

- Kako sam za temu svog master rada izabrala istraživanje ritualne povorke Koledara i njene kulturne i umetničke vrednosti, ideja mi se sama nametnula. Želela sam da prikažem našu tradiciju živom, kakva jeste u kulturno-umetničkim društvima - kaže Jovančevićeva. Njene studije u Francuskoj trajale su dve godine. Reč je o master studijama iz scenskih, odnosno izvođačkih umetnosti na Univerzitetu Pariz 8 u sklopu programa Erasmus Mundus. Master rad biće predstavljen u Novom Sadu u decembru.

Folkloraši sami platili put

NOVAC - Kulturno-umetničko društvo “Mladost” iz Pariza je obezbedilo smeštaj, hranu i propratne aktivnosti za njihove novosadske kolege. “Finansijsku podršku za put nismo dobili od Grada niti od Pokrajine. Do kraja su članovi folklorne grupe platili veći deo troškova puta, dok je delom i AKUD finansijski pomogao putovanje”, kaže Jovančevićeva.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

OVAKO SE BRANI RAD U Pariz na odbranu mastera povela folklorni ansambl

Izvor: Blic, 20.Nov.2014

Jovana Jovančević, igračica AKUD-a "Sonja Marinković" iz Novog Sada, završila je master na Univerzitetu u Parizu na neobičan i vrlo originalan način: pred ispitnu komisiju dovela je drugare iz AKUD-a da joj budu živi predmet u odbrani master rada...ISTRAŽIVANJE - Tema njenog rada je "Srpska...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.