U Notr Damu u Parizu danas počelo spuštanje ogromnih orgulja

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Avg.2020, 20:19

U Notr Damu u Parizu danas počelo spuštanje ogromnih orgulja

Deo ogromnih simfonijskih orgulja danas je skinuto sa postolja u katedrali Notr Dam koja je 1. aprila 2019. godine oštećena u velikom požaru.

Radnici su danas sa posebnom pažnjom spustili prve delove orgulja koje su bile na postolju visokom oko 13 metra.

"To je bila veoma osetljiva faza i za nas izvor velikog stresa", rekao je tehničar Kristijan Lic (Ćristian Lutz) koji je zadužen za nadgledanje tog dela velikih radova na obnovi katedrale.

Danas je spušten >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << deo postolja sa kojih se upravlja orguljama, koje imaju pet klavijatura i oko 115 pedala.

Orgulje bi trebalo da budu ponovo stavljene 16. aprila 2024. kada ističe rok od pet godina za obnovu grandiozne katedrale. Orgulje Notr Dama su najveće u Francuskoj i zvuk tog instrumenta čuje se u katedrali od 1733. godine.

Njegova restauracija ne predstavlja tehnički problem, problem je što je posao dug jer je potrebno da se demontira više od 8.000 cevi, sve pedale i veći deo složenog mehanizma tog instrumenta. Orgulje nisu oštećene u požaru ali su prekrivrene olovnom prašinom.

Katedrala Notr Dam, srednjovekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod reke Sene, 15. aprila 2019. je zahvatio ogroman požar koji je ugašen posle nekoliko sati.

Gradnju katedrale, koja se nalazi geografski u samom centru Pariza, započeo je 1163. godine biskup Moris de Sili, a završena je skoro dva veka kasnije 1345. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Notr Damu u Parizu danas počelo spuštanje ogromnih orgulja

Izvor: Beta, 03.Avg.2020

Deo ogromnih simfonijskih orgulja danas je skinuto sa postolja u katedrali Notr Dam koja je 1. aprila 2019. godine oštećena u velikom požaru.Radnici su danas sa posebnom pažnjom spustili prve delove orgulja koje su bile na postolju visokom oko 13 metra."To je bila veoma osetljiva faza i za nas izvor...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.