U Davosu i o migrantskoj krizi

Izvor: RTS, 21.Jan.2016, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Davosu i o migrantskoj krizi

Velika pažnja na Forumu u Davosu data je terorističkim napadima u Parizu, Instanbulu i Džakarti. Na panelima se diskutuje i o padu kineskog privrednog rasta, recesijama u Brazilu i Rusiji i zaštiti životne sredine. Ipak, najviše vremena posvećeno je izbegličkoj krizi, zbog koje je Evropska unija na najtežoj probi u svojoj istoriji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Evropske zemlje imaju najduže dva meseca da utvrde zajednički pristup izbegličkoj krizi, ili će Evropska unija biti dovedena u opasnost, poručuje švedski premijer Stefan Leven.

Sličan stav je izneo i njegov holandski kolega, navodeći da Evropa ima od šest do osam nedelja da zaustavi priliv izbeglica sa Bliskog istoka.
"Svedoci smo da je više od 35.000 ljudi tokom tri nedelje došlo morskim putem iz Turske u Grčku. Ne možemo dozvoliti da se taj broj povećava i moramo da uložimo više napora da se taj problem reši", kaže premijer Holandije Mark Rute.
Premijer Grčke Aleksis Cipras kaže da moraju zajedničkim snagama da se izbore sa problemom, da ulože veće napore da se izbeglice iz Turske i Grčke izmeste i u ostale evropske zemlje.
Osim migrantske krize, evropska porodica se sve češće suočava sa pretnjama osipanja članova. Velika Britanija ne žuri da organizuje referendum o ostanku u Uniji, čekaće bolje vreme.
"Verujem da je referendum presudan, jer se Britanija proteklih godina znatno udaljila od EU i Unija je postala veoma nepopularna u Britaniji", kaže britanski premijer Dejvid Kameron.
Osim o migrantskoj i evropskoj krizi, u Davosu se govori i o drugim temama.
Turski premijer Ahmet Davutoglu nastavlja da optužuje Rusiju da, sa još nekima, nastoji da ugrozi pregovore o Siriji. Sva pitanja, izvesno je, sačekaće rasplet jer u Davosu nisu ključni igrači: Obama, Putin i Merkelova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.