U 102. GODINI! Preminuo TVORAC čuvene pariške STAKLENE PIRAMIDE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2019, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U 102. GODINI! Preminuo TVORAC čuvene pariške STAKLENE PIRAMIDE!

Još za života postao legenda arhitekture

Jo Ming Pej, američki arhitekta kineskog porekla, koji je pored ostalog projektovao staklenu piramidu ispred muzeja Luvr u Parizu, preminuo je u 102. godini.

Pejevi projekti su poznati po naglasku na preciznoj geometriji, ravnim površinama i prirodnom svetlu, prenosi BBC.

Radio je i u starosti, stvarajući jedno od svojih najpoznatijih remek-dela - Muzej >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << islamske umetnosti u glavnom gradu Katara, Dohi, u osamdesetim godinama života. Jo Ming Pej, sin istaknutog kineskog bankara, napustio je domovinu 1935. godine i preselio se u SAD, gde je studirao arhitekturu na MIT i Harvardu, a 1955. godine u Njujorku je osnovao svoju firmu.

Obnova muzeja Luvr, čiji delovi datiraju iz 12. veka, pokazala se kao njegov najkontroverzniji rad, a za taj posao angažovao ga je francuski predsednik Fransoa Miteran.

Pej je tako na ulazu u taj poznati muzej projektovao staklenu piramidu s tri manje piramide u blizini, što predstavlja upečatljiv kontrast postojećim objektima Luvra u klasičnom francuskom stilu.

To je izazvalo ljutnju mnogih Francuza, a neki mediji su takvo rešenje opisali i kao "dodatak Diznilendu", dok je i sam Pej priznao da je Luvr bio nesumnjivo njegov najteži posao u karijeri.

Pej je i u nekim drugim značajnim radovima koristio motiv staklene piramide, pa ju je tako dizajnirao i na ulazu u Kuću slavnih rokenrola u Klivlendu.

Pej je 1983. godine osvojio međunarodnu nagradu za arhitekturu Priker, a osvojenih 100.000 dolara iskoristio je za pokretanje programa za kineske arhitekte koji žele da studiraju u SAD.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.