Turska obećala podršku Sarkozijevom Med Klubu

Izvor: Southeast European Times, 14.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska obećala podršku Sarkozijevom "Med Klubu"

Lideri na Pariskom samitu dali su zeleno svetlo za izmenjenu verziju predloga francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija o Mediteranskoj uniji.

14/07/2008

Ajhan Šimšek za Southeast European Times -- 14/07/08

Na samitu u Parizu u nedelju (13. jula) lideri EU, Severne Afrike i Bliskog istoka dogovorili su se da osnuju novu uniju kako bi pojačali >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << saradnju širom Mediterana. Cilj unije koju je pokrenuo francuski predsednik Nikolas Sarkozi, čija je zemlja trenutno na čelu EU, jeste nadgradnja politike bloka -- poznate kao Proces iz Barselone -- prema mediteranskim državama.

Sarkozijev originalni plan imao je ambiciozne političke ciljeve, a namera je bila da se ponudi alternativa članstvu Turske u EU kojem se francuski lider protivi. Međutim, posle puno kritika, uglavnom od strane Nemačke, stručnjaci koji su izradili plan napravili su značajne izmene -- uključujući ime unije, čiji je formalan naziv Unija Mediterana. Turska je učestvovala na nedeljnom samitu kao zemlja kandidat za prijem u EU.

"Evropski i mediteranski snovi su neodvojivi", izjavio je Sarkozi liderima 43 zemlje Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike. "Zajedno ćemo uspeti; zajedno ćemo propasti."

Nova regionalna organizacija uključuje 27 zemalja članica EU i balkanske zemlje Albaniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Tursku, kao i Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Liban, Monako, Maroko, Mauricijus, Siriju, Tunis i Palestinske teritorije.

Učesnici su saopštili da će se nova unija usredsrediti na niz regionalnih projekata kao što su čišćenje zagađenja u Mediteranu i pravljenje plana za solarnu energiju, izgradnja autoputeva i morskih linija, uspostavljanje mera za reagovanje na katastrofe, razvoj solarne energije i podsticanje obrazovanja, istraživanja i poslovanja.

Organizacija će biti zasnovana na tri principa: političkoj mobilizaciji na najvišem nivou kroz samite šefova država i vlada svake dve godine; upravljanju na istoj ravni, u formi kopredsedništva severa i juga i stalnog sekretarijata sa jednakom zastupljenošću; kao i određivanju prioriteta kada su u pitanju konkretni projekti sa regionalnom dimenzijom.

Sarkozi se u nedelju ujutru pre samita sastao sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom i zahvalio mu se na obećanju Turske da će preuzeti "aktivnu ulogu" u Uniji Mediterana. Sarkozi je ponovio svoj stav da neće blokirati tekuće pregovore Turske sa EU o poglavljima kojima se ne predviđa punopravno članstvo.

Erdogan je ponovio značaj nastavka procesa pridruživanja EU za Tursku, uprkos razlikama u pogledu konačnog cilja pregovora, s obzirom da je proces važan izvor političke i ekonomske stabilnosti. "Najvažnija lekcija koju smo naučili na ovom području je da niko ne može sam da živi u prosperitetu i bezbednosti. Naša istorijska odgovornost je da radimo zajedno na postizanju globalnog mira, bezbednosti i prosperiteta", rekao je Erdogan.

Grčki premijer Kostas Karamanlis i rumunski predsednik Trajan Basesku obećali su svoju podršku inicijativi. Jordanski kralj Abdulah II i marokanski kralj Mohamed VI poslali su svoje predstavnike. Libijski lider Moamar Gadafi bio je jedini arapski lider koji je bojkotovao sastanak.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.