Turska: Prekid odnosa sa Francuskom

Izvor: B92, 22.Dec.2011, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Prekid odnosa sa Francuskom

Ankara -- Premijer Turske Tajip Erdogan prekinuo zvanične kontakte i vojnu saradnju sa Francuskom nakon namere Pariza da pooštri zakon o negiranju genocida nad Jermenima.

Donji dom francuskog parlamenta danas je glasao za zakon prema kojem je zločin poricanje genocida nad Jermenima tokom Prvog svetskog rata.

Turska je u znak protesta odmah povukla svog ambasadora iz Pariza, a zatim je premijer Erdogan izjavio da Turska prekida vojnu saradnju s Francuskom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Otkazani su zajednički vojni manevri i uvdeneo ograničenje za francuske vojne letove. Turski premijer je rekao da bi mogle biti uvedene i dodatne mere.

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je danas zakon uprkos ranijim pretnjama Turske. Da bi zakon bio usvojen, tekst treba da odobri i Senat. Zakon predviđa godinu dana zatvora i 45.000 evra kazne za svako javno negiranje genocida, koji je zakonom priznat.

Turska odbacuje termin genocid i smatra da je broj ubijenih Jermena preuveličan, a ukazuje i da je u sukobu žrtava bilo na obe strane.

Ankara priznaje da je poginulo do 500.000 Jermena, ali tokom sukoba i njihove nasilne deportacije prema Iraku, Siriji i Libanu, tada takođe pod Otomanskim carstvom.

Francuska je 2011. godine priznala postojanje genocida Otomanskog carstva nad Jermenima između 1915. i 1917. godine, kada je stradalo, prema Jermenima, 1,5 miliona ljudi.

Francuska priznaje dva genocida: prema Jevrejima u Drugom svetskom ratu i prema Jermenima, ali je do sada samo kažnjavala za poricanje prvog genocida.

Turska je pre dva dana zapretila da će početi da osuđuje "francuski kolonijalizam" na međunarodnim skupovima kao uzvratnu meru na plan Francuske da proglasi krivičnim delom poricanje da su masovna ubistva Jermena u otomanskoj Turskoj bila genocid.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je prethodnog vikenda da bi Francuska trebalo da ispita šta je ona radila u Africi, uz ocenu da je Francuska odgovorna za smrt hiljadu ljudi u Alžiru i Ruandi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.