Tuluz: Snimak ubistava ne ide na TV

Izvor: B92, 27.Mar.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuluz: Snimak ubistava ne ide na TV

Tuluz, Pariz -- Arapska televizijska mreža Al Džazira odlučila je da ne emituje video snimke koje je Muhamed Merah načinio dok je ubijao ljude u jugozapadnoj Francuskoj.

On je snimak načinio kamerom oko vrata, a ubijao je u ime Al Kaide.

"Al Džazira neće emitovati snimke napada u Francuskoj", navodi se u saopštenju televizijske mreže sa sedištem u Kataru, prenosi Rojters.

Arapska TV mreža je zaključila da snimci ne sadrže informacije koje već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu poznate javnosti i da ih ne treba emitovati, kao i da bi emitovanjem tog materijala prekršila svoje etičke principe, rekao je Rojtersu jedan od zaposlenih u Al Džaziri.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi prethodno je pozvao televizijske kanale da se uzdrže od prikazivanja video snimaka, čija je kopija dostavljena predstavništvu Al Džazire u Parizu u ponedeljak, a poslata je prošle srede iz Tuluza, u vreme kada je Merahov stan već bio pod policijskom opsadom.

Merah je ubijen u četvrtak, hicem iz policijskog snajpera, kada je skočio kroz prozor svog stana u Tuluzu, u kojem je boravio tokom 30-časovne opsade.

Sarkozi: Ne emitovati snimak

Francuski predsednik Nikola Sarkozi zatražio je od televizijskih stanica da "ni pod kojim izgovorom" ne emituju snimke ubistava koje je počinio Mohamed Merah.

Mohamed Merah je između 11. i 19. marta na jugozapadu Francuske ubio tri francuska vojnika, troje dece i jednog rabina, a snimke ubistava

je na USB-u poslao televizijskoj stanici Al Džazira u Parizu.

"Molim urednike svih televizijskkh stanica da ni pod kojim izgovorom ne emituju (snimke ubistava)", rekao je Sarkozi. I porodica ubijenog rabina, čija je dva sina Merah takođe ubio, je tražila da se snimci ubistava ne emituju.

"Porodica apeluje na sve medije da ne emituju snimke i da poštuju njihov bol", rekao je agenciji Frans pres advokat rabinove porodice

Patrik Kligman. Istu želju izrazila je i majka jednog od ubijenih vojnika, Latifa Ibn Ziaten.

"Molim ih da ne emituju snimak. Poginuo je moj sin, koji je imao samo 30 godina, a to žele da prikažu kao da je reč o filmu. Molim vas,

ja to ne želim da vidim", kazala je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.