Trijumf Univerziteta u Beogradu na turniru u Parizu

Izvor: Politika, 30.Apr.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf Univerziteta u Beogradu na turniru u Parizu

Na najpoznatijem evropskom univerzitetskom turniru, Fakultet organizacionih nauka osvojio čak pet medalja, Pravni dve, a Filološki jednu

Serži – Najveće svetsko univerzitetsko sportsko takmičenje Turnir „pet lopti” ove godine bio je potpuno u znaku studenata iz Srbije: oni su u konkurenciji ekipa iz 17 zemalja osvojili čak osam pehara i još jednom potvrdili da se o njihovim uspesima više zna u inostranstvu nego u Srbiji. Generalni pobednik turnira koji se od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 1979. godine održava na Univerzitetu ESSEC kraj Pariza, bio je Fakultet organizacionih nauka sa tri zlata (rukometašice, košarkaši i rukometaši), srebrom (odbojkaši) i bronzom (fudbaleri). Pravni fakultet osvojio je zlato (fudbaleri) i srebro (rukometaši), a Filološki fakultet je kući poneo zlato (košarkašice).

Naš Univerzitet osvojio je pet od osam prvih mesta.

Domaćin, ESSEC (École Supérieure des Sciences Économiques et Commerciales) prvorangirana je biznis škola u Francuskoj, osnovana 1907. godine. Kampus sa osam departmana i više od 5.000 studenata nalazi se u Seržiju, 30 kilometara zapadno od Pariza. Kako smo se i sami uverili, više od 1.200 akademaca dolazi iz drugih zemalja jer su uslovi za studiranje odlični. Primenjuje se „Bolonja” sa dobrim rezultatima, a studenti imaju na raspolaganju 100 različitih, prvenstveno sportskih klubova. Studentske sobe liče na naše hotele sa pet zvezdica, a menza je više nego povoljna – jedna kafa i dve limenke akademce staju samo dva evra, koliko u prodavnicama staje jedan sok.

– Najviše nam se dopada što je ovde sve na jednom mestu, za razliku od Univerziteta u Beogradu, gde su fakulteti razbacani po celom gradu. Ovde svi zajedno uče, spavaju, jedu, druže se ili prosto „kuliraju” na travnjacima unutra kampusa – priča nam Predrag Petković, apsolvent, predsednik sportske organizacije FON-a i član odbojkaške ekipe.

Dekana dr Milana Martića zatičemo kako bukvalno trči iz jedne hale u drugu, u kojoj ekipe FON-a igraju finala. Profesor bodri svoje studente, na opšte iznenađenje francuskih kolega i studenata, koji su navikli na veliku distancu između nastavnika i studenata.

– Od 16 ekipa u finalu, polovina je sa Univerziteta u Beogradu, a u rukometu imamo čak srpsko finale. FON je ovde prvi put učestvovao 1982. godine, a potom posle prekida, od 2002. Ove godine učestvuje oko 950 akademaca iz 17 zemalja i sa 31 univerziteta – navodi dekan Martić.

Branislav Bijeklović, apsolvent FON-a i kapiten bronzane fudbalske ekipe ipak je razočaran i dobacuje da im „nikako ne idu ti penali”. On kaže da se na svim turnirima u Evropi jako lepo slažu studenti iz bivših jugoslovenskih zemalja, sa njima provode i najviše vremena, navijaju jedni za druge. Jovana Jokanović, zlatna rukometašica je četvrta godina menadžmenta. Kaže da igra profesionalno, ali da joj je fakultet prioritet. Dok razgovaramo, francuski studenti u prolazu zbijaju šale na račun lepih Srpkinja, na šta Jovana priznaje da je najlepši deo takmičenja druženje, a da uvek bude i internacionalnih ljubavi.

Studenti su imali i malo vremena za obilazak Pariza, a svi oni koji su bili u gradu svetlosti prvi put, prvo su otišli da vide – Ajfelov toranj.

Akademce iz Srbije bodrila je i prorektorka UB dr Nevenka Žarkić Joksimović koja je čestitala studentima tri fakulteta i rekla da je i ovo jedan od načina da naš najstariji i najveći univerzitet bude prepoznatljiv u evropskom akademskom prostoru.

Sandra Gucijan

-----------------------------------------------------------

Muke „zlatnih” košarkašica sa Filološkog fakulteta

Košarkašice sa Filološkog fakulteta prvi put su učestvovale na ovom takmičenju i u finalu sa domaćinom osvojile zlato sa čak 60 razlike. Uspeh ovih devojaka je tim veći jer su su u Pariz otputovale bez podrške fakulteta. Učešće na turniru su same finansirale, a Ivana Jurić, studentkinja četvrte godine opšte lingvistike kaže da su joj čak i zadržali pasoš zbog duga ekipe od hiljadu i nešto evra.

– Uglavnom sve same finansiramo i – pobeđujemo. Nemamo razumevanje ni beogradskog sekretarijata niti ministarstava, a za razliku od FON-a na našem fakultetu ne podstiču bavljenje sportom. Ako dobijemo neku dobru ponudu, teško da će bilo koja od nas ostati u zemlji – kaže Ivana.

objavljeno: 01.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.