Toplotni talas ne jenjava: Pariz oborio rekorde

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplotni talas ne jenjava: Pariz oborio rekorde

Pariz -- Pariz je danas premašio sve rekorde poslednjih 70 godina sa temperaturom od 42,4 stepena Celzijusa u 15.20 sati, saopštila je francuska meteorološka služba.

Rekord za Pariz je već oboren ranije tokom dana sa 41, dok meteorolozi predviđaju da će do večeri na širem području glavnog grada biti do 43 stepena.

Delovi Francuske su pod upozorenjem za toplotu posle toplotnog talasa 2003. godine kada je umrlo gotovo 15.000 ljudi, posebno starijih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Od tada je vlada uvela sistem upozorenja na vrućinu označen bojama da upozori ljude kada se očekuje da će temperatura da poraste do opasnih nivoa.

Sistem upozorenja podignut je na najviši crveni nivo prvi put za vreme prošlomesečnog toplotnog talasa kada je u Francuskoj zabeleženo 46 stepeni, najviša temperatura ikad registrovana.

Danas je oko petina teritorije Francuske pod crvenim meteorološkim upozorenjem, od Lamanša preko regiona Pariza do Burgonje.

U Nemačkoj je danas zabeleženo više od 41 stepena Celzijusa. Na jugu Holandije posle podne je bilo 40,4 stepena, a u Belgiji 40,6 stepeni.

Toplotni talas koji je zahvatio deo zapadne Evrope trebalo bi od sutra da jenjava.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Nemačkoj danas 42,6 stepeni

Izvor: Beta, 25.Jul.2019

U Nemačkoj je danas postignut novi toplotni rekord od 42,6 stepeni Celzijusa koliko je izmereno u zapadnom delu zemlje, saopštila je meteorološka služba.Najviša temperatura je bila u Lingenu u Donjoj Saksoniji, čime je oboren rekord od 40,5 stepeni koliko je juče bilo u Gajlenkirhenu, takodje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.