Teroristički akti u Parizu: ko je sledeći?

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristički akti u Parizu: ko je sledeći?

24.01.2015. -

Dvadeset petog januara iz norveškog zatvora izlazi propovednik radikalnog islama po nadimku "mula Krekar".

Pokazavši se kao protivnik režima u Bagdadu, 1991. godine Kreker je dobio mogućnost da se nastani u Norveškoj i dobije status izbeglice. On je više puta kršio norveška pravila o pružanju statusa izbeglice, odlazeći iz Osla u Severni Irak. Tamo je rukovodio ilegalnom oružanom organizacijom Ansar al-Islam, koja je za cilj postavila uspostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vlasti šerijata. Postepeno Krekar je počeo da propagira svoje radikalne ideje i u Norveškoj, mnogo puta je držao otvoreno ekstremističke govore. "Osama bin Laden je dostojan čovek", rekao je 2006. godine. I saopštio da želi da čitavu Evropu prekroji na islamski način. Krekar je 201. godine priredio skandaloznu konferenciju za štampu, na kojoj je izjavio da kada bi ga deportovali u Irak i tamo pogubili, njegove pristalice bi se obračunale sa liderom Konzervativne partije Norveške Ernom Solberg. 2012. godine Krekar je bio osuđen za ekstremističke pretnje. 25. januara 2015. godine on se priprema da izađe na slobodu. To će se desiti ubrzo posle tragičnih događaja u Parizu.

Oslobađanje radikalnog islamskog propovednika u kontekstu zaoštravanja terorističke opasnosti pogrošava situaciju. Tim pre što na sajtu pristalica Islamske države "Al Platform Media" Danska i Norveška su bile izdvojene kao nove moguće mete terorističkih napada. Saopštenja sa pretnjama kasnije je objavio ševedski list DN.se (Dagens Nyheter).

- Čovek po imenu Abu Omar al-Muhajar piše na sajtu da njegova duša neće naći mir dok Danska, majka sveg zla, ne bude kažnjena.

Još jedan korisnik po dimenom Azun al-Baghadadi piše da se ranije na sajtu razmatrao napad u Frnacuskoj, kao što vidite, to se desilo. "Sada verujem u upad u Dansku i Norvešku, ako to bude Alahova volja".

Saopštenja na Internetu teško da treba potcenjivati, jer su pretnje Francuskoj bile realizovane. Ali ipak, direktor Centra za stratešku analizu Instituta za inovacioni razvoj Andrej Ivanov smatra da događaji u Francuskoj i saopštenja sa pretnjama na račun Norveške i Danske nisu međusobno povezani. Oni je ovako prokomentarisao situaciju:

- Na raznim sajtovima se objavljuje vrlo mnogo pretnji, same po sebi pretnje su deo informacionog terorističkog rata. Ako se svako saopštenje uzme za ozbiljno, možemo smatrati da je cilj terorista postignut – pošlo je za rukom da se poseje haos i panika u društvu. Ali oslobađanje ekstremista pokazuje da Evropa za sada nije svesna čitave opasnosti koju nose propovednici radikalnog islama. Evropa nije izradila jasan mehanizam borbe protiv onih koji posežu na evorpski način života. A događaji u Parizu i sprečene teroristički akti u Belgiji dokazuju da je opasnsot već stigla u Evropu.

Darja Rinočnova,

Izvor: Glas Rusije, foto: AFP/NTB SCANPIX/HAAKON MOSVOLD LARSEN    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.