Teroristi ciljaju Berlin i Pariz

Izvor: Press, 04.Okt.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristi ciljaju Berlin i Pariz

Američka televizija Foks njuz objavila je da su među mogućim metama terorista u Evropi hotel „Adlon" i železnička stanica u samom centru Berlina, kao i Ajfelov toranj i katedrala Notr dam u Parizu Teroristi Al Kaide planiraju da napadnu Nemačku i Francusku, objavio je američki Foks njuz. Među potencijalnim metama u Evropi mogle bi da se nađu dve najveće turističke atrakcije u Parizu - Ajfelova kula i katedrala Notr dam. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Berlinu bi mete mogli da budu luksuzni hotel „Adlon", koji se nalazi blizu čuvene Brandenburške kapije, nova Centralna železnička stanica i televizijski predajnik na Aleksanderplacu. Jedan od izvora na koje se Foks njuz poziva je visoki zapadni obaveštajni zvaničnik koji tvrdi da su obaveštajci do te informacije došli prilikom ispitivanja nemačkog državljanina zarobljenog u vazduhoplovnoj bazi u Bagramu u Avganistanu. Reč je o Ahmedu Sadikiju (36) iz Hamburga, koji je obučen za rukovanje vatrenim oružjem i eksplozivom u terorističkim kampovima u regionu Vaziristan na severozapadu Pakistana.
Sve planirano u Hamburgu
- Teroristički napadi planirani su u Hamburgu u džamiji u kojoj su planirani i napadi 11. septembra 2001. na SAD. U centru zavere su osam nemačkih državljana i dvojica britanske braće, ali plan je i dalje u ranoj fazi u kojoj osumnjičeni pokušavaju da ubede poznanike u Evropi da preuzmu na sebe logistiku - javio je Foks.
Američki i evropski stručnjaci za bezbednost već danima upozoravaju da teroristi planiraju napade u Evropi na javnim mestima, slične terorističkim napadima u Mumbaju 2008. godine, u kojima su poginule 173 osobe.
Američki obaveštajni zvaničnici veruju da iza planova o napadu na nekoliko evropskih gradova stoji lider terorističke organizacije Al Kaida Osama bin Laden, što bi, ukoliko je tačno, bila njegova najveća operativna uloga od terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.
Uprkos tome što su kao potencijalne mete napada u Evropi označena tri objekta u Nemačkoj, vlasti te zemlje, drugi put za nedelju dana, saopštile su da nema konkretne terorističke opasnosti. Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova juče je saopštilo da izveštaji američkih medija ne menjaju ništa u proceni bezbednosne situacije u zemlji.
Japanci i Šveđani u strahu
Za razliku od Nemačke, Francuska i Britanija su predostrožnost podigle na najviši nivo. Zbog pretnje terorističkim napadima naročito je zabrinuta Francuska, koja je u septembru zabeležila devet lažnih upozorenja o podmetnutim bombama na različitim mestima, među kojima je i Ajfelova kula. To je tri puta više u odnosu na prethodnu godinu.
U međuvremenu, strah od mogućih terorističkih napada u Evropi širi se svetom. Posle Britanije i Amerike, juče su Japan i Švedska upozorile svoje državljane koji putuju u Evropu da budu oprezni kada se voze javnim prevozom ili obilaze popularne turističke lokacije.
Britanski „Gardijan", međutim, piše da više obaveštajnih, bezbednosnih funkcionera, čija imena ne navodi, kažu da u vestima o planu za napade na tlu Evrope, koje je objavila američka štampa, nema nikakvih novih informacija. List navodi da je plan, koji je navodno osmislio lično vođa Al Kaide Osma bin Laden, loše definisan.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.