Tadić i Sarkozi najavili strateško partnerstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Sarkozi najavili strateško partnerstvo

PARIZ - Predsednici Srbije i Francuske, Boris Tadić i Nikola Sarkozi, saglasili su se danas u Parizu da ne sme biti novih uslovljavanja Srbije u procesu evropskih integracija i najavili sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje.

"Dobio sam apsolutno uveravanje da će Francuska biti na strani Srbije kada je u pitanju liberalizacija viznog režima", rekao je Tadić novinarima posle sastanka na vrhu u Jelisejskoj palati i dodao da će o ukidanju viza razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sa drugim evropskim liderima.

"Ukidanje viza je poslednja sankcija koja ne pogađa samo državu, već i građane. Bukvalno ću sve učiniti, kao i ministri, da dođe do ukidanja viza, jer je to nešto što smo obećali građanima Srbije, a Francuska će biti na našoj strani", rekao je Tadić.

Tadić: Nema uslovljavanja po pitanju Kosova

"Predsednik Sarakozi je rekao da od Srbije niko ne očekuje, niti je uslovljava bilo kakvim implicitnim ili eksplicitnim priznavanjem Kosova i Metohije na putu evropskih integracija", naglasio je srpski predsednik i primetio da je to veliko političko dostignuće rezultat nedavne posete potpredsednika SAD Srbiji i današnjih razgovora u Parizu. On je konstatovao da Srbija i Francuska i dalje različito gledaju na pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije, ali da zvanični Pariz podržava doprinos koji je naša zemlja dala stabilizaciji regiona premeštanjem tog pitanja sa političkog na pravni teren.

"Rekao sam da je za Srbiju više nego bolno da je Francuska kao saveznik i prijatelj priznala jednostranu nezavisnot Kosova i Metohije. Rekao sam da Srbija neće odustati od borbe za svoja legitimna prava i da će nastaviti da se bori za očuvanje vlastitog integriteta upotrebom diplomatskih sredstava", rekao je Tadić novinarima.

On je dodao da je svom francuskom kolegi ukazao na činjenicu da je Srbija, pomerajući pitanje iz domena bezbednosti i politike na teren prava, u Međunarodnom sudu pravde, i rezolucijom na Generalnoj skupštini UN učinila veliki doprinos stabilnosti čitavog regiona.

Sarkozi: Sarađujte sa Kosovom i uhvatite Mladića

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi je u Parizu poručio srpskom predsedniku Borisu Tadiću da treba da sarađuje sa kosovskim institucijama i da pomogne u nalaženju haških optuženika koji su još u bekstvu, kako bi pomogla poboljšanju svojih odnosa sa ostatkom Evrope.

Prema njegovim rečima, sporazum o viznoj liberalizaciji bi mogao da bude potpisan do kraja godine, ali je, istakao je, u politici naučio da ne licitira sa datumima. Nova etapa u odnosima - strateško partnerstvo

Tadić je rekao da je poseta Parizu nova etapa u odnosima dve zemlje, koje čak i kada nemaju zajedničko gledanje na nako vrlo važno pitanje, moraju da sagledavaju i zajedničke interese, a ne samo probleme i pitanja o kojima imaju različita mišljenja.

"Za takav stav sam dobio podršku Francuske, iako to pitanje između naših zemalja ostaje otvoreno. Gledamo različito na pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije", rekao je predsednik Srbije.

Srbija, istakao je, ostaje privržena pregovorima u kojima mora da se postigne kompromisno rešenje.

"Ali je do tih pregovora, koji će, nadam se i verujem, doći nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu, veoma važno da vlada mir u regionu i da obezbedimo stabilnost i veće šanse za sve ljude, i za Srbe i za Albance", rekao je Tadić.

Da bismo došli do budućeg statusa Kosva koji je saglasan sa interesima Srbije srpskog i albanskog naroda moramo imati podršku zemalja koji imaju suštinski uticaj u međunarodnoj politici, a Francuska je jedna od najvažnijih evropskih zemalja i neću prestati da razgovaram sa kolegama koji imaju odlučujuću ulogu u međunarodnoj politici, naveo je predsednik Tadić.

Tadić je istakao da je sa Sarkozijem dogovorio ključne elemente sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Sporazum bi, kako je rekao predsednik Srbije posle razgovora sa svojim francuskim kolegom, podrazumevao saradnju na planu evropskih integracija Srbije, u oblasti kulture, nauke i obrazovanja i ekonomske saradnje, a Sarkozi je predložio da dva predsednika dokument potpišu u Beogradu.

"Predsednik Sarkozi i ja smo se potpuno saglasili oko nekoliko ključnih, strateških pitanja, koje treba da dovedu do potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske", rekao je Tadić i istakao da je izuzetno zadovoljan razgovorima dve delegacije.



"Herojima Francuske, saveznicima Srbije."

Predsednik Srbije Boris Tadić položio je večeras venac na grob neznanog junaka ispod Trijumfalne kapije u Parizu, u slavu srpsko-francuskog prijateljstva i savezništva u dva svetska rata. Predsednik Srbije je potom svečano oživeo večnu vatru vojničkom sabljom, u prisustvu generala Brina Kiša, uz intoniranje srpske i francuske himne.

Ceremoniji su prisustvovali članovi Komiteta večne vatre i Asocijacije srpskih ratnika 1914-1918. godine.

Predsednik Srbije je u knjizi posetilaca upisao: "Herojima Francuske, saveznicima Srbije."

Sarkozi dolazi u Srbiju?
Francuska bi, prema njegovim rečima, snažno i otvoreno podržavala Srbiju do punopravnog članstva u EU i u čitavom procesu evropskih integracija, u prenošenju iskustava i znanja francuske administracije, što bi bilo vrlo korisno i za unapređenje i modernizaciju naše administracije i usvajanje potrebnih zakona na putu evropskih integracija.

Tadić je objasnio da se druga tačka ovog sporazuma tiče saradnje u oblasti kulture nauke i obrazovanja.

"Razgovarali smo o otvaranju francuskih škola u Srbiji, o stipendiranju naših studanata u Francuskoj i o naučnoj saradnji, što je pretpostavka ekonosmkog razvoja", rekao je srpski predsednik.

Treća tačka tog strateškog partnerstva podrazumevala bi, objasnio je, saradnju u oblasti ekonomije.

"Francuske kompanije su idealan partner u oblastima kao što su infrastruktura, izgradnja metroa, energetika, kao i automobilska i elektronska industrija", rekao je Tadić.

On je naveo da je Sarkozi "više nego zainteresovan" da sa grupom francuskih privrednika poseti našu zemlju, što je bio i zaključak neformalnog razgovora dvojice predsednika na skupu u Evijanu, prošlog oktobra.

"Predsednik Sarkozi je izrazio želju da dođe u Srbiju i da sporazum o strateškom partnerstvu potpišemo u Beogradu", rekao je Tadić.

Delegacija Srbije, na čelu sa Tadićem, uručila je Sarkoziju repliku Miroslavljevog jevanđelja.

Pored Tadića, sastanku su prisustvovali i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i ambasador Srbije u Parizu Dušan Bataković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.