TERORISTIČKI NAPAD U PARIZU Ubijen policajac i jedan napadač; Oland: Odložite izbore

Izvor: Blic, 20.Apr.2017, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TERORISTIČKI NAPAD U PARIZU Ubijen policajac i jedan napadač; Oland: Odložite izbore

Jedan policajac ubijen je večeras, dok su dvojica teže ranjena u pucnjavi kod Jelisejskih polja u centru Pariza, prenose strani mediji, dodajući da je napadač ubijen.

MORE: Paris police officer killed when car stopped at red light by attacker driving by: police union. Live video: https://t.co/UEzpVYober pic.twitter.com/chUivPv386

Predsednik Francuske, Fransoa Oland nedugo nakon incidenta sazvao je hitan sastanak, posle kog je potvrdio da su ubeđeni da je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pitanju teroristički napad, kao i da će ujutru obaviti razgovore sa bezbednosnim službama.

- Nacionalna počast biće odata policajcu koji je ubijen na tako sramotan način. Pogođen je i prolaznik, a napadača su ubili drugi policijski službenici. Celo područje je zatvoreno, a ljudi evakuisani - naveo je Oland, koji je i zatražio odlaganje izbora zakazanih za nedelju.

Strani mediji javljaju da je Islamska država preuzela odgovornost za ovaj napad.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Pjer-Henri Brande, obratio se medijima demantujući prethodne navode policije da je stradao još jedan policajac, kao i da su se čuli novi pucnji.

On je rekao i da napadač nije identifikovan iako se verovalo, na osnovu dojava, da je u pitanju muškarac od ranije poznat bezbednosnim službama, ali da je ta teorija oborena nakon što su forenzičari utvrdili da se otisci pristiju ne podudaraju.

Brande je potvrdio da je napadač upucan kada je pokušao da pobegne.

Ranije je javljeno da je napadač od ranije poznat obaveštajnim službama, kao i da je u toku je pretres njegovog doma u istočnom delu Pariza.

Istovremeno, objavljen je nalog za hapšenje druge osobe koja je učestvovala u napadu, a za koju se veruje da je u Francusku stigla vozom iz Belgije, rekli su policijski izvori Rojtersu.

Pojedini mediji i strani novinari podelili su fotografiju za koju se sumnja da je na njoj napadač za kojim se traga i navode da je njegovo ime Jusuf el Osri, kao i da je stigla od policijskih izvora.

🔴 ATTENTAT SUR LES CHAMPS

URGENT LA POLICE RECHERCHE#YoussoufElOsri est arrivé depuis la Belgique avec le Thalys pic.twitter.com/veYLA9RuaQ

Otvorena je istraga, koja je poverena antiterorističkim službama.

- Jedan policajac je ubijen, dva su teže ranjena. Napadač je ubijen, a područje će biti blokirano još neko vreme - rekao je ranije večeras portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Pjer-Henri Brande.

Kako je objasnio, automobil se zaustavio u blizini policijskog kombija pre napada, a sada je napušten, pa se sumnja da ga je napadač iskoristio da stigne na lice mesta.

Unconfirmed reports of shots fired at second #Paris location after police officer killed in #ChampsElysees https://t.co/U99OobEsQ9 pic.twitter.com/w5FUELH1M2

Brande je dodao da je moguće da je da se u vreme napada odigravala i pljačka, ali da je još nejasno da li su ta dva incidenta povezana, kao i da je nekoliko stanica zatvoreno dok se ne završi policijska istraga.

Pucnjava je vrlo verovatno "teroristički akt", saopštila je ranije večeras policija, dodajući da su definitivno oni bili mete.

#ChampsElysees L'accès au boulevard est totalement bloqué par un important dispositif policier pic.twitter.com/LMIwg8ohJL

Prema prvim informacijama, policajac koji je stradao zaustavio je svoje vozilo zbog crvenog svetla na semaforu, nakon čega je jedan od napadača izašao iz automobila i počeo da puca iz oružja nalik "kalašnjikovu", javlja britanski "Telegraf" pozivajući se na Rojters.

Neimenovani francuski zvaničnik potvrdio je da je napadač koristio "ratno oružje".

Jedan od svedoka dao je izjavu medijima rekavši da je napadač zapucao šest puta na policajce, nakon čega se sakrio.

- Potom je ustao i potrčao, a policija ga je upucala - opisao je događaj.

#BREAKING: Champs-Elysées shooting: French police officer killed, assailant "taken down" https://t.co/40llfB8XJJ https://t.co/zb2FSTt8UM pic.twitter.com/jaCWA0rKyO

Postoje indikacije da je u napadu učestvovalo i više osoba, pa je u toku velika potraga.

- Tačne okolnosti još nisu poznate, ali mogu da potvrdim tragičnu pogibiju jednog kolege. Naše misli su sa njegovom porodicom. Jedan ili nekoliko napadača je usmrtila policija. Neki policajci su pogođeni, ali su povrede ublažene zahvaljujući neprobojnim prslucima, iapk bilo je par. Ništa nije isključeno trenutno, ni da je terorizam, ni da je zločin - rekao je Ivan Asiom iz Unije policajaca Francuske.

#ChampsElysee Un hélicoptère survole la zone depuis une vingtaine de minutes pic.twitter.com/8LAt3WE57Z

Jelisejska polja su zatvorena, a jake policijske snage na licu mesta ne dozvoljavaju prilaz.

Centar Pariza nisko nadleće i jedan helikopter, opremljen specijalnim svetlom kako bi bile lakše utvrđene sumnjive osobe.

Tramp: Nikad se ne završava

Američki predsednik Donald Tramp prokomentarisao je događaje u Parizu, javlja britanski "Telegraf".

- Deluje kao još jedan teroristički napad. Šta može da se kaže? Nikad se ne završava - poručio je Tramp.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.