Svetski mediji: Masakr u dvorani Bataklan, prizori nalik 11. septembru

Izvor: RTS, 15.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski mediji: Masakr u dvorani Bataklan, prizori nalik 11. septembru

Jedan francuski novinar zabeležio je jezive snimke ljudi kako beže iz koncertne dvorane Bataklan u Parizu, gde je u najsmrtonosnijem od serije napada ubijeno više od 80 ljudi, i masakr uporedio sa terorističkim napadima u SAD 11. septembra 2001. godine.
Svetske agencije su objavile video-snimak policijske akcije u Bataklanu, koja je trajala oko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sat vremena, a talačka kriza je okončana pogibijom četvorice napadača. Trojica napadača su izvršila samoubistvo aktiviranjem eksploziva, a četvrtog je ubila policija, naveo je Bi-Bi-Si.

Novinar lista Mond Danijel Pseni napravio je snimke sa svog prozora koji gleda na izlaz u slučaju opasnosti dvorane Bataklan.
Rekao je da je gledao televiziju kada je čuo pucnje, za koje je prvo pomislio da su petarde, piše Gardijan.
"Svi su trčali u svim pravcima, video sam ljude na zemlji, krv i shvatio sam da je nešto ozbiljno", rekao je Pseni i dodao da kada je video da žena visi sa prozora na drugom spratu Bataklana pomislio je na prizore 11. septembra.
Novinar Monda je zatim istrčao na ulicu da pomogne povređenima, kada je hicem pogođen u ruku. Prema pisanju francuskog lista, trenutno se nalazi u bolnici, gde čeka operaciju.
U seriji terorističkih napada koji su prošle noći izvedeni u Parizu, najsmrtonosniji je bio u dvorani Bataklan, koja ima 1.500 mesta.
Na koncert američke grupe "Igls ov ded metal", koji je rasprodat, upalo je nekoliko naoružanih muškaraca, otkrivenog lica i otvorilo vatru uzvikujući "Alahu akbar", nakon čega je usledila talačka kriza u trajanju od skoro tri sata.
"Prvo smo mislili da je to deo šoua, ali smo ubrzo ipak shvatili", rekao je za AFP radio-voditelj Pjer Janasak.
Dodao je da nisu prestajali da pucaju i da je krvi i leševa bilo svuda.
"Čuli smo vriske. Svi su pokušali da pobegnu", rekao je Janasak.
Istakao je da su naoružani napadači uzeli 20 talaca i da je čuo kako jedan od njih govori svom zarobljeniku: "Ovo je Olandova greška, ovo je greška vašeg predsednika, nije trebalo da interveniše u Siriji."
U šest napada prošle noći u Parizu, ubijeno je 128 ljudi, a ranjeno oko 180, od kojih se 99 nalazi u kritičnom stanju, javljaju francuski mediji pozivajući se na najnovije podatke iz policijskih i pravosudnih izvora.
Francuski predsednik Fransoa Oland proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji i naložio momentalno zatvaranje granica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.