Svet radi na primeni Pariskog sporazuma, SAD ponovo PRETE POVLAČENJEM

Izvor: Blic, 17.Sep.2017, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet radi na primeni Pariskog sporazuma, SAD ponovo PRETE POVLAČENJEM

Ministri za životnu sredinu tridesetak zemalja odlučno su nastavili rad na primeni Pariskog sporazuma o klimi dok su SAD ponovo napravile zaokret nakon što se činilo da su omekšale svoje stavove.

- Srećni smo zbog uspešnog sastanka i potvrde da je Pariski sporazum nepovratan i da oko njega nema razgovora - rekla je kanadska ministarka za klimatske promene Ketrin Mekena na završnoj konferenciji za novinare u Montrealu.

To je bila poruka upućena SAD, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su u vreme predsednika Baraka Obame 2015. potpisale sporazum a sadašnji predsednik Donald Tramp u junu objavio istupanje. Sporazum je potpisalo više od 200 zemalja. Da bi se ispunio vremenski zadat raspored, uzdrman odlukom SAD, Evropska unija, Kanada i Kina su preuzele vođstvo i izrazile želju da se ostvari veći napredak.

Američka delegacija je najpre nastupila mekše pre nego što je iz Vašingtona ponovljen raniji stav.

Evropski komesar za klimatsku akciju Migel Arias Kanjete je preneo da mu je američki predstavnik Everet Ajzenštat izneo stav da SAD "neće ponovo pregovarati o sporazumu ali bi mogle da razmotre uslove pod kojim bi sporazum primenile.

- Niko ne dovodi u pitanje Pariski sporazum a čak i SAD su potvrdile da je on nepovratan i da, sledstveno tome, neće o njemu ponovo pregovarati - naveo je i francuski ministar ekologije Nikola Ilo.

Međutim, sinoć je stigao i odgovor iz Bele kuće da "nema nikakve promene stava SAD u vezi sa Pariskim sporazumom".

- Kako je predsednik Tramp više puta ponovio, SAD se povlače iz sporazuma osim ako budemo mogli da dodamo povoljnije uslove za našu zemlju - rekla je portparolka Sara Hakabi Sanders.

To, ipak, ne brine previše jer, po rečima Nikole Iloa, američke savezne države poput Kalifornije, veliki gradovi kao i "veliki i mali ekonomski igrači mogu svojom dinamičnošću nadomestiti usporavanje" do kog može doći zbog "stava administracije američkog predsednika".

Ova ministarska konferencija se održava tačno 30 godina nakon potpisivanja Protokola iz Montreala o zaštiti ozonskog omotača.

Taj prvi značajni sporazum o životnoj sredini je predviđao "eliminaciju više od 99 odsto supstanci koje slabe ozonski omotač", navela je Ketrin Mekena i navela da će do kraja ovog veka taj omotač biti potpuno obnovljen.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.