Susret Obama - Putin u Parizu

Izvor: VOA, 30.Nov.2015, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Obama - Putin u Parizu

Američki predsednik je izrazio žaljenje povodom smrti ruskog pilota prilikom obaranja ruskog vojnog aviona od strane turskih oružanih snaga i apelovao na ruskog lidera da smanji tenzije sa Turskom povodom tog incidenta.

Predsednik Obama se na marginama konferencije u Parizu sastao i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Dvojica lidera su razgovarala >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << oko 30 minuta, uglavnom o ratu u Siriji. Oni su se složili da je političko rešenje neophodno za okončanje konflikta.

Prema saopštenju Bele kuće, Obama i Putin su razgovorali i o potrebi postizanja napretka na pregovorima u Beču, ali se nisu saglasili u pogledu sudbine sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Predsednik Obama je naglasio da bi Rusija trebalo da fokusira svoje napade u Siriji na ciljeve Islamske države, a ne na grupe koje se suprotstavljaju Asadovom režimu.

U medjuvremenu, teretni brod Jauza, koji pripada ruskoj mornarici  prošao je danas kroz Dardanele u blizini severozapadne turske pokrajine Čanakale, navodi turska novinska agencija Dogan.

Na video snimku te agencije vidi se kako ruski brod prolazi kroz Dardanele u prisustvu turske podmornice koja je bila na površini. Ruski brod je pratilo plovilo turske obalske straže, ali nije poznato da li je i podmornica bila deo prateće misije.

Odnosi izmedju dve zemlje su i dalje zategnuti od kako je turska vojska prošle nedelje oborila ruski vojni avion.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.