Strazbur na nogama posle napada na Božićnom vašaru, pet osoba privedeno

Izvor: RTS, 12.Dec.2018, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strazbur na nogama posle napada na Božićnom vašaru, pet osoba privedeno

Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo je istragu za "ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom" i "zločinačko terorističko udruživanje" povodom sinoćnje pucnjave u Strazburu, javljaju francuski mediji. Pet uhapšenih u okviru istrage. Na Božićnom vašaru su ubijene tri osobe a ranjeno je 12. Napadač je u bekstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Francuska vlada je podigla nivo bezbednosti na "vanredan u slučaju napada", a oko 350 policajaca i žandarma i dva helikoptera i dalje tragaju za osumnjičenim, koji je godinama radikalizovan i dvaput je kršio zakon, rekao je rano jutros ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane.

Francuski policijski zvaničnici identifikovali su osumnjičenog kao Šerifa Šekata (29). 
Mediji navode da je napadač poreklom iz Strazbura i da ima 29 godina, a policijski izvori napominju da je Šekat ranije bio umešan u 25 sudskih slučajeva.
Juče ujutro su, prema navodima medija, žandarmi došli da ga uhapse u okviru istrage zbog pljačke koja je izvedena letos, ali on nije bio kod kuće.
Policija je pretražila njegov stan i pritom pronašla eksplozivni materijal, rekao je Stefan Moris iz policijskog sindikata FGP.
Osumnjičeni je bio u zatvoru u Nemačkoj 2016. i 2017. godine zbog krađe, a u Francusku je deportovan 2017, saopštila je u međuvremenu portparolka nemačke kriminalističke policije BKA.
Nemačka nema informacije koje bi ukazivale da osumnjičeni ima islamističku pozadinu, saopštila je portparolka nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.
"Sa stanovišta Nemačke, nemamo informacije o dotičnoj osobi koje bi ukazivale na islamističku pozadinu", rekla je portparolka na redovnoj konferenciji za novinare u nemačkoj vladi, prenosi Rojters.
Portparolka je dodala da je sloboda kretanja Šekata u okviru Evropske unije ukinuta. 
Međutim, francuski tužilac Remi Hajc je rekao da je napadač uzvikivao "Alaku akbar". 
Osumnjičeni je sinoć, nešto pre 20.00, ispalio više pucnjeva na prolaznike koji su posetili Božićni vašar, a navodno je i sam ranjen u razmeni vatre sa vojnicima.
Portparol francuske vojske izjavio je da napadač izgleda nije pucao na vojnike koji su patrolirali na vašaru i oko njega, već da je pucao na civile.
Gradonačelnik Roland Ri rekao je da je napadač ušao u bezbednosnu zonu oko vašara i odatle otvorio vatru, prenosi televizija BFM. Očevici kažu da je pucnjava trajala petnaestak minuta.
Bekstvo taksijem 
Lokalni mediji navode da je napadač, nakon pucnjave, ukrao taksi vozilo, a da vozača pritom nije povredio.
Policija je sinoć evakuisala centar grada, a osobe koje su se našle na licu mesta u trenutku kada su pucnji ispaljeni sklonjene su u okolne lokale.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane saopštio je jutros da su u napadu ubijene tri osobe, a 12 ranjeno od kojih šest teško.
Ranije su dva policijska zvaničnika navela da su četiri osobe ubijene, a da je 11 ljudi ranjeno, dok je izvor blizak istrazi rekao je da je napadač opkoljen.
Francuska vlada je pojačala bezbednost, pooštrivši kontrole na granicama i na svim Božićnim vašaraima u Francuskoj kako bi se izbegla opasnost da se ovakav incident ponovi.
Škole u Strazburu danas su otvorene, ali Božićni vašar danas neće raditi, a zastave su spuštene pola koplja, rekao je gradonačelnik.
Evropski parlament, čije je sedište u Strazburu, planira da danas u podne održi minut ćutanja za žrtve napada, koji je izveden samo nekoliko kilometara od te zgrade. 
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani saopštio je da je reč o "napadu na mir, demokratiju, način života". 
AP napominje da je Božićni vašar u Strazburu najveći u Francuskoj, a da se nalazi u blizini gradske katedrale.
Mediji podsećaju da je Božićni vašar u Strazburu već bio meta planiranog terorističkog napada, 31. decembra 2000, kada je "Frankfurtska grupa" povezana sa Al Kaidom nameravala da tamo izazove eksplozije.
Nemačka je, u međuvremenu, pojačala kontrole na granici sa Francuskom nakon napada.
Prema rečima portparolke Ministarstva unutrašnjih poslova Eleonore Peterman, nema razloga da se ne ide na Božićne vašare u Nemačkoj.
Božićni vašar u Berlinu bio je meta napada pre dve godine, preneo je AP.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ubica i dalje na slobodi

Izvor: Mondo, 12.Dec.2018

Više od 350 policajaca i žandarma i dalje traga za osumničenim za napad na Božićnom bazaru u Strazburu, u kojem su tri osobe izgubile život, a nekoliko je povređeno u pucnjavi. Na snazi je "vanredno stanje u slučaju napada".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.