Stiže novi sistem: Francuska ukida pravougaone karte za metro nakon 118 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2018, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže novi sistem: Francuska ukida pravougaone karte za metro nakon 118 godina

Nestaje jedan od simbola Pariza

Pravougaone karte, koje se u metrou u Parizu koriste od kada je "Pariski metro" počeo sa radom 1900. godine, uskoro će postati stvar prošlosti i biće zamenjene novim automatizovanim sistemom sličnim onom kakav se koristi u Londonu.

Pročitajte i: 

Male bele karte za metro za mnoge turiste su nerazdvojne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od posete Parizu. Mnogi ih nalaze nekoliko godina kasnije među stranicama knjiga, u novčanicima ili ispod kauča.

Iako su za mnoge simbol posete Parizu, ove karte je lako izgubiti, a magnetna traka na pozadini karte slabi vremenom, što znači da mnoge od 550 karata koje se godišnje prodaju - ne funkcionišu.

Francuska organizacija zadužena za koordinaciju saobraćajnih mreža u Parizu IDFM danas je glasala da se proces automatizovanja sistema završi do 2021. godine.

Predsednik Organizacije Valeri Pekres izjavila je da će se karte postepeno ukidati.

Portparol IDFM Sebastijen Mabile izjavio je da oko pet odsto karata prestaje da radi, što izaziva frustriranost kod korisnika prevoza i da će nove propusnice efikasno rešiti problem.

Novi sistem propusnica biće uveden u aprilu i oktobru 2019. godine, čime će se omogućiti potpuna digitalizacija metroa, kao i povezane autobuske i železničke mreže pre početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.