Štetno dejstvo mobilnih telefona?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štetno dejstvo mobilnih telefona?

PARIZ - Dvadesetak naučnika i onkologa uputilo je u Parizu poziv na opreznije korišćtenje mobilnog telefona, jer još uvek nije potvrđeno njegovo štetno dejstvo na zdravlje, posebno dece. Potpisnici apela koji je objavio "Žurnal di dimanš", među kojima su francuski, italijanski, holandski i američki lekari, preporučuju vidove zaštite dok se čeka na rezultate istraživanja.

Francusko ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdravstva ističe da danas ne postoje naučni dokazi da je upotreba mobilnog telefona rizična po zdravlje i odraslih i dece, ali više novijih istraživanja koja se još moraju proširiti upozoravaju na mogućnost "slabog" rizika za zdravlje koji je povezan sa čestom upotrebom mobilnog telefona u razdoblju od 10 i više godina.

Naučnici koji su potpisali apel preporučuju da se kod upotrebe mobilnog telefona treba pridržavati 10 pravila, među kojima je da deci do 12 godina ne treba dopustiti da ga koriste, osim u prekoj potrebi, da tokom razgovora mobilni treba držati na udaljenosti većoj od jednog metra od tela i uključiti spikerfon ili koristiti 'hands-free' opremu ili slušalicu, što je više moguće izbegavati nošenje mobilnog u džepu, čak i kada je ugašen.

Rezultati jednog danskog istraživanja pokazali su da trudnice koje obavljaju duge telefonske razgovore preko mobilnih telefona izlažu svoje bebe većoj opasnosti da sedam godina po rođenju dožive određene poremećaje u ponašanju.

Istraživači su obavili anketu među više od 100.000 žena koje su bile trudne u periodu od 1996. do 2002. godine o tome koliko su vremena provodile u telefonskim razgovorima preko mobilnih tokom trudnoće, preneli su francuski mediji.

Kada su njihova deca napunila sedam godina, istraživači su zatražili od mama da popune upitnik koji će im omogućiti procenu ponašanja njihove dece.

Oni su na osnovu te dve ankete utvrdili povezanost između korišćenja mobilnih telefona tokom trudnoće i raznih poremećaja ponašanja, emocionalnih simptoma, hiperaktivnosti i problema u odnosima s vršnjacima kod dece.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mobilni nije preporučljiv deci do 12 godina

Izvor: RTS, 17.Jul.2008

Još uvek nije potvrđeno štetno dejstvo mobilnih telefona na zdravlje, posebno dece. Pa je u Parizu više od dvadesetak naučnika i onkologa uputilo poziv na njegovo opreznije korišćenje. .Potpisnici apela koji je objavio "Žurnal di dimanš", među...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.