Šta izaziva sindrom iznenadne smrti bebe?

Izvor: NaDlanu.com, 03.Nov.2013, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta izaziva sindrom iznenadne smrti bebe?

Kada beba spava s roditeljima u krevetu postoji povećani rizik od takozvane iznenadne smrti bebe, prenosi danas pariski Figaro.

Sindrom iznenadne smrti bebe je termin koji se koristi za slučajeve kada zdrava beba umre u snu. Uzrok je do sada nepoznat."Ukupno 88 odsto tih smrti se verovatno ne bi desilo da je beba spavala u svom krevetu blizu roditelja", prenosi francuski list.Britanski naučnici posebno su ispitivali bebe >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << mlađe od tri meseca, koje majke doje i koje su zdrave. U tim uslovima je za pet puta povećana opasnost od takozvane iznenadne dojenačke smrti.Kako beba raste ta opasnost je sve manja, rekli su oni i dodali da je najveći rizik za bebu od sedme do desete nedelje života.U studiji se navodi da je ta opasnost veća ako roditelji puše, piju alkohol ili konzumiraju droge posle rođenja bebe.Taj rizik je sada znatno smanjen u zemljama zapadne Evrope, gde lekari preporučuju majkama da dete stave na leđa u svoj krevetac. Međutim, taj fenomen je još prisutan u četvrtini slučajeva umrlih beba mlađih od godinu dana.Lekari preporučuju da beba do šest meseci spava odvojeno u svom krevetu, po mogućstvu u istoj sobi s roditeljima.Beba treba da spava bez jastuka, na čvrstom dušeku u sobi s temperaturom koja je malo niža od 20 stepeni.Beta

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.