Srpsko voće širom sveta

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2012, 04:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko voće širom sveta

U dalekom pariskom predgrađu Nord Vilpant, juče je završen Sajam prehrambenih proizvoda SIAL, koji je okupio 5.900 izlagača iz 100 zemalja. U tom kolopletu, u prvom paviljonu na 140 kvadratnih metara predstavila se Srbija, njenih 15 izlagača, i to sve firme izvoznici.

Štand Srbije na SIAL-u

Predstavnici Srbije: Nada, Maja, Natalija i Jelena

Tanja, Ivana, Rade i Aleksa Vučićević
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Probaj bombonu: Tijana Ristić

Zaleđeno kao sveže: Ljiljana Tomić

Ponosna na izlagače: Vesna Pakaj

Iz bakine kuhinje: Srđan Aleksić

 

Naš izložbeni prostor bio je u belom, a ljubazni izlagači su dnevno imali dvadesetak razgovora, dogovora, predugovora, potpisanih novih i obnovljenih starih ugovora. Iako sve deluje svečano, radi se mnogo.

- Naš štand je nacionalni, u organizaciji vladine agencije SIEPA, finansirali smo ga iz budžeta Srbije, a jednim delom učestvuju i firme. Udarni proizvodi Srbije su zamrznuto voće i prerađevine od voća, na šta smo i najponosniji. Ovde su oni kojima imaju izvozni potencijal i uslove za izvoz, a kod svih se oseća ponos što su predstavnici Srbije - govori Igor Novaković, savetnik za promociju izložbe.

 

Izlagači

Srbiju su predstavljale sledeće firme: ITN (Zemun), Master frigo (Borča), Sicoberrdž (Ratina), Jugprom (Leskovac), Frigonais (Niš), Fudland (Beograd), Zdravo organik (Selenča), Agrenela (Valjevo), Agrar komerc (Skobalj), PFI (Zemun), Medino (Krnjevo), Bim tex (Leskovac), Pionir (Subotica), Pakom international (Beograd) i Artival (Zemun) u okviru SIEPA i Agropartner, Aretol, Eliksir fud Doo i Sirogojno kompani kao samostalni izlagači.

Srbija je na sajmu ponudila mnogo zanimljivih i lepih slika. Na primer, Bim tex

razvukao mrežice za kobasice, dakle, tekstilna industrija vezana za mesnu industriju. Ili, PFI svojim proizvodima snabdeva deset zemalja, ali pod brendom te zemlje. Pionir na sve kontinente godišnje izveze 20 miliona evra...

Naše izlagače, poput brižne majke, obilazi Vesna Pakaj, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Parizu.

- Uz ovih 15, na SIAL-u su još četiri naša samostalna izlagača, eto, oborili smo rekord. Ovo je najvažniji sajam na svetu za plasman prehrambenih proizvoda i izuzetno je značajan za srpske prerađivače voća i povrća. Moglo bi se reći da se zahvaljujući ovom sajmu oko 80 odsto srpskih firmi izvozi na svetsko tržište, a najviše prerađevine od crvenog voća i povrća. I evo lepe ekskluzivne vesti: Srbija je najveći dobavljač malina u Francuskoj, od ukupnog uvoza malina, 45 odsto dolazi iz Srbije. Evo i poruke: zemljaci, u samoposlugama Monoprix možete da kupite maline iz Srbije!

Reka je prolaznika. Svakom od njih ruka poleti prema šarenim bombonicama.

- Jedini smo koji u Srbiji tabletiramo organski propolis bez šećera sa ukusom voća - ponosno ističe Tijana Ristić iz Pakom internacionala.

 

Čokolade sa dvora

Čokolade koje proizvodi beogradska porodica Vučićević, pod imenom premijer (Artival), prate komplimenti.

- Firma postoji od 1992. godine, startovali smo sa maloprodajom slatkiša i pržionicom kafe, potom uvezli mašine za pravljenje dražeja. Korak po korak. Naš osnovni zadatak je kvalitet. Rastemo stalno i želimo da se priča o čokoladi iz Srbije. Istina, teško je nametnuti se, jer svi hoće belgijsku čokoladu, nemačka kola, italijanske špagete, a mi, eto, hoćemo da našim izlaganjem razbijemo te predrasude. Uostalom, organska hrana kojoj teži celi svet, postoji odavno u Srbiji. Mi smo i dvorski liferant, na omotu svakog produkta je i grb, znači da zasladimo sve koji su gosti u dvoru Karađorđevića - govore Tanja i Rade i njihovi marljivi naslednici Ivana i Aleksa.

Ljiljana Tomić iz firme ITN informiše da se 90 odsto njihovog proizvodnog kapaciteta zaleđenog voća, odnosno 3000 tona, nalazi po svetu. Srđan Aleksić iz Fudlanda hvali visokokvalitetne džemove, slatko, ajvar i sokove iz tradicionalne bakine kuhinje. Bobana Pljevajčić iz firme Sicoberrdž diči se ukusom voća koje se zaleđuje nekoliko sati posle berbe, Marija Pucarević iz Agranela nudi sušeno voće...

Ako je suditi po reakcijama sajamskih degustatora, biće po celom svetu ukusa Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.