Srpsko blago blista u Parizu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Okt.2018, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko blago blista u Parizu

Evo srpske istorije u Parizu. Lokomotiva pod imenom "Kostolac - Pešo Burdon", srpska junakinja iz Prvog svetskog rata i sa Solunskog fronta, stigla je pred početak svečanog obeležavanja 100. godišnjice od završetka Velikog rata.

Okupali je vlasnici, obojili, zablistalo naše blago, a sva ulepšavanja obavljena su u Požegi, u tamošnjem Železničkom muzeju.

Kao što su "Vesti" već pisale ideja o ovom poduhvatu je potekla od Parižanina Petra - Pepija Petrovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << neumornog negovatelja naše junačke epopeje, a svesrdno su mu se pridružili francusko udruženje Tako de lak, Železnice Srbije, Ministarstvo kulture Srbije i Savez Srba Francuske.

Lokomotiva će kao jedan od najvrednijih eksponata biti izložena ispred Palate invalida, a svečana primopredaja biće obavljena u ponedeljak, u 11 sati, uz prisustvo organizatora i domaćina velike ceremonijalne proslave, ambasadora Srbije Rajka Ristića i brojnih zvanica.

Posle ove dobrodošlice, lokomotiva će biti sastavni deo memorijalne izložbe pri Palati invalida, da bi u nastavku krenula na jednogodišnje "pokazivanje" u Grez-sir-Lonž, u Muzej Udruženja Tako de Lak.

Ovu našu lokomotivu koristile su srpska i francuska vojska u borbama za oslobođenje Srbije, posebno u proboju Solunskog fronta. Danas postoji još samo jedna ovakva lokomotiva, u Muzeju u Drezdenu i nije u voznom stanju.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Vučić, Tači i četiri NAJMOĆNIJA LIDERA SVETA: 11. novembar u Parizu PRESUDAN za pregovore Beograda i Prištine?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Okt.2018

Na svečanosti povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata "početak puta ka trajnom pomirenju mogli bi da nađu Srbi i Albanci, čija je istorija sukoba duža od jednog veka" ..Pregovori Beograda i Prištine mogli bi da se konačno približe rešenju 11. novembra u Parizu, gde bi Aleksandar...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.