Izvor: Blic, 25.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska zastava među zastavama pobednica u Prvom svetskom ratu

Srpska zastava se posle 50 godina danas prvi put ponovo zavijorila među zastavama saveznika iz Prvog svetkog rata u vagon-muzeju u Kompijenju, severno od Pariza, u kome je pre 90 godina Nemačka potpisala kapitulaciju.



"Srbija je posle pola veka vratila zastavu među zastave sila Antante i na taj način se simbolično vratila u francusku i evropsku istoriju iz koje je bila proterana 90-ih godina", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tanjugu ambasador Srbije u Parizu, Predrag Simić. Srpska zastava, postavljena na kraju I svetskog rata, uklonjena je sa ovog mesta posle 2. svetskog rata, zbog komunističkih obeležja nove Jugoslavije i pogoršanih diplomatskih odnosa dve zemlje.

Zastavu su u spomen-muzej simbolično vratila deca, srpske i francuske nacionalnosti, uz prisustvo članova ambasade, predstavnika ministarstva dijaspore i predstavnika lokalnih vlasti u ovom francuskom regionu.

U sklopu obeležavanja godišnjice završetka I svetskog rata, 3. novembra će u Parizu biti održana konferencija na temu "Francuska i Srbija od 1918. do 2008. godine", na kojoj će govoriti francuski stručnjaci, među kojima i diplomata Mišel Fuše, kao i srpski istoričari, Vojislav Pavlović i Stanislav Sretenović.

Nemačka je potpisala kapitulaciju u železničkom vagonu 11. novembra 1918. godine. Kasnije je Hitler tražio od Francuza da na istom mestu potpišu kapitulaciju 1940. godine. Originalni vagon je uništen 1945. godine kraj Berlina.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpska zastava posle 50. godina ponovo među saveznicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2008

PARIZ - Srpska zastava se posle 50 godina danas prvi put ponovo zaviorila među zastavama saveznika iz Prvog svetskog rata u vagon-muzeju u Kompijenju, severno od Pariza, u kome je pre 90 godina Nemačka potpisala kapitulaciju..."Srbija je posle pola veka vratila zastavu među zastave sila Antante...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srpska zastava u Vagon muzeju

Izvor: Kurir, 26.Okt.2008, 09:37

PARIZ - Srpska zastava se posle 50 godina juče prvi put ponovo zavijorila među zastavama saveznika iz Prvog svetskog rata u Vagon muzeju u Kompijenju, severno od Pariza, u kome je pre 90 godina Nemačka potpisala kapitulaciju. - Srbija je posle pola veka vratila zastavu među zastave sila Antante i...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.