Srpska umetnica Gala Čaki u Gran Paleu u Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2019, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska umetnica Gala Čaki u Gran Paleu u Parizu

Mlada srpska umetnica Gala Čaki, koja je svojim delima već osvojila gradove i galerije širom sveta, učestvuje do 17. februara na prestižnoj grupnoj izložbi u Gran Paleu u Parizu, na poziv Salona nezavisnih.

Izložba je otvorena sinoć u prisustvu velikog broja uglednih zvanica, ambasadora, umetnika, kolekcionara i ministra kulture Francuske Franka Ristera.

Nakon otvaranja, više od 100 posetilaca čekalo je ispred Gran Palea da vidi izložbu Salona nezavisnih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Kroz svoja dela, Gala Čaki predstavlja ideju rasejavanja umetnosti po celom svetu, jer je to način da ona živi i dopre do drugih ljudi koji će zahvaljujući takvim delima prelaziti svoje granice stvaralaštva i time unapređivati celokupnu umetnost.

"Sama prisutnost naših stvaralaca na važnim mestima može da izazove pažnju velikih institucija, galerista i kolekcionara, koji otkupljivanjem dela unapređuju našu umetnost i omogućavaju ostanak iste u njihovoj zemlji. Postojanje mogućnosti za izlaganjem na takvom mestu, koje je impozantno po svojoj istoriji i arhitekturi, veoma je značajno za razvitak mladog stvaraoca", izjavila je Čaki.

Salon nezavisnih (Salon des Indépendants) u Parizu osnovali su umetnici Pol Sezan, Pol Gogen, Tuluz-Lotrek, Pisaro, Redon, Žorž Sera i Pol Sinjak.

U prošlosti su samo velikani srpskog slikarstva, poput Petra Lubarde, Save Šumanovića, Milana Konjovića izlagali na Salonu nezavisnih u Gran Paleu.

Dodatnu težinu ovoj izložbi daje činjenica da se ona održava u periodu kada je postavljena velika izložba španskog slikara Huana Miroa, što će privući dodatnu pažnju svetske umetničke javnosti.

Slikarka Gala Čaki, rođena 1987. godine, završila je doktorske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a samo u jednoj godini završila je dva mastera na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Posle stipendije fondacije "Rut Kacman" iz Njujorka, koja u jednoj godini dodeljuje samo dve stipendije najtalentovanijim stvaraocima, usledile su stipendije u Indiji i Finskoj. Član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine i udruženja umetnika Ehim u Japanu.

Njeni radovi su deo kolekcije Savremenog muzeja Al Asmakh u Kataru, a izlagala je u Kini, Japanu, Beču, Indoneziji, Italiji, Nemačkoj, Americi..

Bila je u žiriju Bijenala u Veneciji, a njen projekat sa kineskim i srpskim umetnicima biće predstavljen u Kulturnom centru Srbije u Pekingu u maju.

Idejni je tvorac i pokretač "Gala međunarodnog simpozijuma umetnosti", koji ima za cilj povezivanje mladih srpskih umetnika sa svetom.

Drugi međunarodni simpozijum umetnosti biće održan u septembru, a samo tri meseca kasnije Gala Čaki će otvoriti svoju samostalnu izložbu u Londonu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.