Srbin projektovao Pariz

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin projektovao Pariz

lija Nikolić, rodom iz Milive kod Despotovca, u Parizu živi od 1957. godine, a njegova supruga Živka došla je tri i po godine kasnije.

Njihova kćerka Ana Marija Izabela takođe je u Parizu sa sinom Dimitrijem, a druga kćerka Katarina, koja ima dve kćerke, radi i živi u Beogradu.

- U Srbiji sam kao arhitekta radio u Projektantskom birou Obelisk iz Beograda. S timom iz ove firme 1957. godine otišao sam na kongres arhitekata u Parizu i ostao tamo jer sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dobio politički azil. Odmah sam dobio posao u jednom projektantskom birou, ali sam nakon tri meseca posao ustupio svom kumu Miodragu Iliću - kaže Ilija za "Vesti".

On dodaje da je u svom radnom veku promenio 12 što većih, što manjih preduzeća. Dve godine je imao vlastitu firmu, ali kako ona nije dobro poslovala, vratio se u projektantski biro.

- Najviše sam (11 godina) radio u birou "Beč", u kome je radilo 60 arhitekata. Imao sam grupu od 17 ljudi, kojima sam koordinirao. U Parizu traže samo rad i znanje. Radili smo kvartove u kojima su bile zgrade od po 500 i 600 stanova - dodaje Ilija.

On još kaže da se u zavičaj prvi put vratio 1969. godine, kada je dobio i srpski pasoš. Zanimljivo je da su njegovoj supruzi Živki naše vlasti 13 puta odbijale da izdaju pasoš. A onda se snašla.

- Živka je modni kreator. Još sa 17 godina kreirala je za strane ambasadorke u

Ilija kaže da arhitekte u Srbiji rade po germanskom principu. Kad se planovi urade i dobije građevinska dozvola, nema odstupanja u gradnji. U Parizu je sasvim drugačiji princip rada. Spoljašni izgled objekta mora da bude isti, dok enterijer može potpuno da se promeni. Njemu je u početku bilo teško da se navikne, ali je njegova snalažljivost ubrzo došla do izražaja i uklopio se u njihov princip rada.

Beogradu. U Parizu je radila i za Dior. Inače, za dve godine biće tačno 60 godina kako smo u braku - opet će Ilija.

On dodaje da se nikada nije pokajao što je otišao u Pariz, gde ima svoj stan. U Srbiju dođe samo na odmor. Vreme najviše provodi slikajući i radeći skulpture. Ovim umetnostima počeo je da se bavi nakon penzionisanja.

Svoja dela nekoliko puta je izlagao u Despotovcu, gde bi uskoro trebalo ponovo da ima izložbu slika i skulptura. Njegova kćerka Ana Marija Izabela završila je ruski jezik i radila u najvećoj osiguravajućoj kući u Parizu. Kad je rodila sina Dimitrija napustila je taj posao i zaposlila se kao nastavnica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Srbin projektovao Pariz

Izvor: TvojPortal.com, 11.Avg.2011

Vesti online/lija Nikolić, rodom iz Milive kod Despotovca, u Parizu živi od 1957. godine, a njegova supruga Živka došla je tri i po godine kasnije.Njihova kćerka Ana Marija Izabela takođe je u Parizu sa sinom Dimitrijem, a druga kćerka Katarina, koja ima dve kćerke, radi i živi u Beogradu.. . . U...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.