Srbi i dalje mogu u Francusku po pravilima Šengena

Izvor: Akter, 22.Nov.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i dalje mogu u Francusku po pravilima Šengena

Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro izjavila je danas da srpski državljani i dalje mogu u Francusku da ulaze po šengenskim pravilima, iako je ta zemlja posle terorističkih napada u Parizu uvela dodatne kontrole na granicama

"Nasuprot glasinama, Francuska neće tražiti ukidanje šengenskih sporazuma. Naprotiv, mere koje tražimo kako bismo organizovali evropski odgovor na migrantsku krizu imaju za cilj da Šengenska >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << zona funkcioniše jedinstveno i efikasnije", rekla je Moro u intervjuu "Blicu".

Ona je napomenula da je suspenzija Šengenskog sporazuma, iz bezbednosnih razloga, bila najavljena još pre terorističkih napada.

"Tu meru smo predvideli i najavili pre napada, kako bismo bolje obezbedili veliki događaj čiji je Francuska domaćin krajem novembra i pocetkom decembra", rekla je Moro, podsetivši da će u Parizu uskoro biti održana velika međunarodna konferencija o klimatskim promenama.

Kako je ukazala, suspenzija Šengenskog sporazuma i privremeno uspostavljanje kontrole na unutrašnjim granicama Evropske unije predviđeni su sporazumima i više puta su već bili primenjivani uoči velikih skupova koja se smatraju rizičnim.

Objašnjavajući mere koje Francuska traži kako bi se organizovao evropski odgovor na migrantsku krizu, a u cilju boljeg funkcionisanja Šengenske zone, Moro je navela da one predviđaju postavljanje evropskih graničara na spoljnim granicama EU, bolju razmenu informacija o sumnjivim osobama i uspostavljanje takozvanih hot-spotova za izbeglice u Grčkoj i Italiji.

Kako je precizirala, hot-spotovi će omogućiti da se izbeglice registruju samo jednom, što će olakšati njihovo raspoređivanje među različitim zemljama EU, kao i da budu razlikovani od onih kojima nije potreba hitna međunarodna zaštita, nemaju pravo na azil i treba da se vrate u svoje zemlje.

Moro je istakla da Francuska podržava raspodele izbeglica i podsetila da je Pariz prihvatio da za dve godine primi njih 32.000.

Prema njenim rečima, francuske vlasti su svesne toga da se među izbeglicama mogu nalaziti i teroristi, ali naglašava da baš zato treba odbaciti svako poistovećivanje.

"Ne pridodajmo izbeglicama, koje i same beže od terorizma i rata, na svu njihovu patnju još i to što ćemo ih pomešati sa njihovim dželatima", rekla je Moro.

Na pitanje da li je Rusija potencijalni saveznik Francuske u ratu portiv terorista i Islamske države, ona je rekla da je vreme da se koncentrišu napori protiv džihadističke organizacije.

"Rusija je to sada shvatila", zaključila je ambasadorka Francuske u Srbiji.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.