Sporazum s policijom Francuske

Izvor: B92, Beta, 18.Nov.2009, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum s policijom Francuske

Pariz -- Francuska i Srbija potpisale su u Parizu sporazum o policijskoj saradnji, koji predstavlja prvi korak ka bilateralnoj saradnji u oblasti bezbednosti.

Ovaj tipski sporazum, koji su potpisali ministri unutrašnjih poslova Francuske i Srbije, Bris Ortefe i Ivica Dačić, obuhvata desetak sektora, uključujući terorizam, organizovani kriminal, trgovinu drogom, ali takođe i bezbednost građana, navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštenju francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sporazum takođe predstavlja početak bilateralne saradnje u oblasti bezbednosti, navodi se u saopštenju u kome se podseća da su elitne jedinice francuske policije i žandarmerije, Raid i GIGN, već obučavale srpske kadrove.

"Potpisivanje ovog francusko-srpskog sporazuma dešava se u trenutku kada je Srbija krenula ka približavanju Evropskoj uniji, to je korisno za Srbiju i dobra stvar za Evropu", rekao je Ortefe novinarima.

Prema njegovim rečima, Srbija, koja se kreće ka članstvu u Evropskoj uniji, uskoro će morati da "usvoji programe za borbu protiv kriminala i korpucije da bi ispunila kriterijume za pristup".

Francuski ministar, koga je njegov kolega Ivica Dačić pozvao da poseti Srbiju, rekao je da bi tu posetu mogao da obavi u prvom tromesečju 2010. godine.

Dačić: Hvala Francuskoj na pomoći oko liberalizacije

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić zahvalio je Francuskoj i njenom ministarstvu unutrašnjih poslova na pomoći koju su pružili u procesu vizne liberalizacije za Srbiju.

"Pitanje vizne liberalizacije nije bilo samo pitanje političke volje nego su se o njemu izjašnjavale i sve policije u Evropi jer je to pitanje ispunjavanja standarda i bezbednosnih kriterijuma", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je za Srbiju bilo od velikog značaja da dobije saglasnost za viznu liberalizaciju, pre svega od francuske policije, jer je Francuska za Srbiju jedan od najvažnijih strateških partnera među zemljama članicama EU, ali i u domenu unutrašnjih poslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.