Specijalne jedinice „love” osumnjičenu braću

Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalne jedinice „love” osumnjičenu braću

PARIZ – Specijalne jedinice francuske policije i žandarmerije pretražuju teren na kojem se pretpostavlja da se kriju osumnjičeni za teroristički napad na magazin „Šarli Ebdo”.

Prema „Liberasionu” policija vrši tri simultane pretrage. Prva se odvija u Vosienu, nedaleko od benzinske pumpe na kojoj su prepoznati teroristi u bekstvu.

Druga pretraga je u toku u centru gradića Krepi en Valoa, a treća na jednom poljoprivrednom imanju u Lonponu.

Iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kancelarije gradonačelnika Krepija je apelovano na obazrivost, uz napomenu da se snage bezbednosti nalaze u tom mestu, ali da ujedno to ne znači da su i osumnjičeni tu.

Iznad ovog regiona neprestano lete helikopteri, koji osumnjičene traže i iz vazduha.

Dvojica osumnjičenih, čiji opis odgovara braći Saidu i Šerifu Kuašiju, za kojima je raspisana poternica zbog napada na redakciju satiričnog lista „Šarli ebdo”, locirani su danas kod mesta Vilje Kotere na severu Francuske.

Oni su se kretali vozilom marke reno klio” bele boje u pravcu Pariza. Predhodno su opljačkali pumpu uzevši hranu i gorivo.

Takođe se ističe da su dva muškarca teško naoružana.

 „Liberasion” piše da očevici tvrde da su osumnjičeni naoružani kalašnjikovima i bacačima raketa.

Takođe registarske tablice na automobilu ne odgovaraju vozilu.

Građani tog mesta objavljuju na Tviteru da je primetno veliko prisustvo policije i da je put ka mestu zatoren.

Velike policijske snage su raspoređene u ovom regionu, kako bi uhapsile osumnjičene, tvrde dalji neimenovani izvori.

----------------------------

Glavnoosumnjičeni za napad dobro poznati policiji

PARIZ – Braća Said (34) i Šerif (32) Kuači, glavnoosumnjičeni za napad na redakciju lista „Šarli Ebdo”, dobro su poznati francuskim antiterističkim službama i policiji.

Mlađi Šerif je rođen 28. novembra 1982. u Parizu i to nedaleko od mesta na kome je juče izveden napad.

Kuači je u Parizu radio kao dostavljač pica, a kasnije kao prodavac ribe u jednom supermarketu, preneli su francuski mediji.

Roditelji su mu bili Alžirci i preminuli su dok su Šerif i Said bili deca.

„Liberasion” navodi da je odrastao u Renu, gradu na severozapadu Francuske, kao i da je pre prelaska u Pariz završio školu za fizičku kulturu.

Šerif je uhapšen 2008. zbog terorizma i slanja boraca u Irak i 14. maja te godine je osuđen na tri godine zatvora.

Hapšen je i u januaru 2005, kada je imao 22 godine, sa još jednom osobom i to neposredno pred njihov planirani put u Siriju, odakle je trebalo da odu za Irak gde je besneo rat.

Njegov advokat Vensan Olivije predstavio je tokom suđenja Šerifa kao osobu koja je više „neko ko visi u kraju, nego ekstremni islamista”.

„On puši, pije, ne nosi bradu i ima devojke pre braka”, rekao je advokat.

Ali, tokom suđenja, on je opisan kao osoba koja je potpala pod uticaj radikalnog muslimanskog sveštenika Farida Benjetua iz džamije Adava u Parizu.

U vreme suđenja „Mond” je pisao da je Kuači prošao obuku za ratište, da je džogirao u pariskom parku u sklopu priprema i da ga je jedan muškarac iz džamije naučio osnovnim tehnikama rukovanja kalašnjikovim, prenosi CNN.

Kuači je priznao na sudu da je bio motivisan mučenjima koje su izvodili američki vojnici u zatvoru Abu Graib u Iraku, ali je naveo da mu je „laknulo kad je uhapšen”.

„Što sam bio bliži odlasku, to sam više želeo da odustanem. Ali da sam to uradio, bio bih u opasnosti da ispadnem kao kukavica”, rekao je on.

Sudija je saopštio da je Kuači želeo da napadne jevrejske mete u Francuskoj, ali da mu je sveštenik Benjetu rekao da Francuska, za razliku razliku od Iraka, nije zemlja džihada.

„Njujork tajms” je tada prenosio da tužioci nisu predstavili nijedan dokaz o planu da se izvedu napadi u Francuskoj.

Kuači i šest osoba, uključujući Benjetua, osuđeni su 2008. na zatvorsku kaznu znog njihove uloge u regrutnom centru.

On međutim nije ni otišao u zatvor posle suđenja budući da je polovina trogodišnje kazne bila uslovna i on je pušten iz pritvora pre završetka suđenja.

Kuači je 2010. optužen, ali ne i osuđen za planiranje akcije kojom bi bio oslobođen alžirski islamista Smain Ait Ali Belkačem, koji je osuđen zbog bombaških napada na železničku stanicu u Parizu 1995. godine.

O starijem bratu Kuači se mnogo manje zna, a francuski mediji prenose da je i on bio poznat policiji.

Said je takođe državljanin Francuske i njegovu ličnu kartu su policajci pronašli u automobilu na severu Pariza posle napada.

„To je njihova jedina greška”, rekao je za francusku BFMTV policijski i pravosudni konsultant Dominik Rize.

Prema nepotvrđenom izveštaju „USA tudej”, Said je on boravio u Siriji prošle godine i, kao i brat, „povezan je sa jednom terorističkom grupom iz Jemena”.

Said je bio meta istrage 2010. pošto se saznalo za akciju oslabađanja pritvorenika iz zatvora, ali je istraga protiv njega obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Za sada nije poznato da li su napadači iz Pariza na bilo koji način povezani za međunarodnim terorističkim mrežama.

Američki FBI i obaveštajne agencije SAD sklapaju sliku o osumnjičenima, njihovim rođacima, i pokušavaju da ustanove dali su braća Kuači kontaktirala ili imala ikakvu povezanost sa Islamskom državnom i Al Kaidom, prenosi CNN.

Treće osumnjičeni i najmlađi Hamid Murad ima 18 godina i predao se policiji tokom noći jer je „video da njegovo ime kruži na društvenim mrežama”.

Francuski mediji prenose da je on rođak supruge Šerifa Kuačija, a uhapšen je u Šarlevil-Mezijeu, mestu odakle je poreklom supruga mlađeg Kuačija.

On je učenik poslednje godine jedne srednje škole u tom gradu.

Za sada nije poznato kakvu je tačnu ulogu imao u napadu, a prema komentarima na društvenim mrežama, u trenutku napada na redakciju lista „Šarli Ebdo” Murad se nalazio u školi.   

Tanjug

objavljeno: 08.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Specijalne jedinice “love” osumnjičenu braću

Izvor: Press, 08.Jan.2015

Pripadnici specijalne jedinice francuske žandarmerije (GIGN) i antiterorističkih snaga (RAID) rasporedile su se u Vijer-Kotere, gde su locirana dva osumnjičena za teroristički napad na magazin “Šarli ebdo”. . Kako prenose...

Nastavak na Press...

Braća Kuači u bekstvu: Specijalici ih opkolili

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jan.2015

Pripadnici specijalne jedinice francuske žandarmerije (GIGN) i antiterorističkih snaga (RAID) rasporedili su se u Vijer-Kotere, gde su locirana dva osumnjičena za teroristički napad na magazin "Šarli ebdo"...Kako prenose mediji, pripadnici GIGN I RAID-a su se rasporedili oko lokacije u kojima se...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.