Solana: Do oktobra 200 posmatrača u Gruziji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Do oktobra 200 posmatrača u Gruziji

KAIRO/PARIZ - Evropska unija ima dovoljno obećanja država članica da formira tim od 200 posmatrača i rasporedi ih u Gruziji pre početka oktobra, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

"Uradićemo to na vreme i na pravi način", rekao je Visoki predstavnik Solana. Solana je istakao da je uveren da je Rusija posvećena 10. oktobru kao roku za povlačenje svojih snaga sa gruzijske teritorije izvan otcepljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << autonomija Južne Osetije i Abhazije. "Do 10. okotbra taj deo (gruzijske teritorije) biće bez ruskih vojnika. To je najvažnija stvar", rekao je Solana i dodao da je "to ono što je (gruzijski) predsednik Sakašvili želeo" i što je EU pokušavala da dogovori sa vlastima u Moskvi.

Zvanična Moskva je u ponedeljak pristala da u roku od mesec dana povuče svoje vojnike iz "tampon zona" unutar Gruzije, oko Južne Osetije i Abhazije. Sporazumom između Rusije i EU takođe je predviđeno raspoređivanje 200 posmatrača EU, ali je mandat tog tima već postao predmet sporenja.

Posmatrači kao pojačanje snagama na terenu

Unija vidi posmatrače kao pojačanje postojećim snagama na terenu, koje mogu da deluju na čitavoj teritoriji Gruzije, dok Rusija smatra da je reč o odvojenim misijama, koje treba da deluju zasebno. Solana je rekao da će na osnovu sporazuma biti "Evropljana svuda" u Gruziji, bilo da je reč o timu EU, posmatračima Ujedinjenih nacija u Abhaziji, ili Organizaciji za Evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), čija je misija raspoređena u Južnoj Osetiji.

Solana je takođe rekao da će angažovanje međunarodne zajednice u Gruziji najverovatnije biti razmatrano na razgovorima u Ženevi koji počinju 15. oktobra, kao deo sporazuma EU-Rusija.

Povodom sukoba u Gruziji, Solana je odbacio ideju da bi taj konflikt mogao da podstakne osećanja iz perioda hladnog rata između Rusije i Zapada. "Mi nismo u hladnom ratu. Nikada se nećemo vratiti u hladni rat. Niko to ne želi. Nikome to nije potrebno", rekao je Solana. "Ono što je nama sada potrebno je pre hladnokrvnost nego hladni rat, a ta hladnokrvnost je važna kako bi analizirali situaciju na pravi način i adekvatno reagovali", dodao je Solana.

Putin: Južna Osetija i Abhazija neka odluče same

Ruski premijer Vladimir Putin, izjavio je da Južna Osetija i Abhazija kao nezavisne države treba da odluče da li će odobriti prisustvo međunarodnih posmatrača na njihovoj teritoriji.

Rusija, kao najprostranija zemlja na svetu, "nema potrebe za novim teritorijama i naši vojnici će ostati u zonama bezbednosti iz jednostavnog razloga da bi štitili Južnu Osetiju", rekao je premijer Putin u razgovoru sa direktorom redakcije pariskog dnevnika Figaro koji je objavljen danas.

Putin je rekao da poštuje "veliku ulogu mirotvorca koju je igrao Nikola Sarkozi kao predsednik EU" i sporazume između Rusije i EU koji se odnose na povlačenje ruske vojske iz Gruzije i slanje dodatnih posmatrača, ali da je potrebno da ove sporazume "poštuju sa svoje strane i naši evropski partneri".

Američko naoružavanje gruzijske vojske

Šef ruske vlade je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da su američki civili bili uz gruzijsku vojsku. "Neporecivo je da su Amerikanci naoružali gruzijsku vojsku, američki instruktori su obučili tu vojsku", rekao je Putin. "Imamo dokaze da su američki civili bili u bezbednosnoj zoni, gde je bilo dozvoljeno prisustvo samo autohtonim (vlastima) i međunarodnim posmatračima", objasnio je Putin precizirajući da je medijima pokazana kopija pasoša američkog građanina pronađena u ovoj zoni.

Putin je rekao da od nove administracije u Vašingtonu očekuje "da odnosi (sa Rusijom) budu popravljeni", ali da je "na Amerikancima da učine napor, jer se situacija pogoršala samo zahvaljujući njima".

Dovoljno je priznanje jedne države

Ruski premijer je rekao i da nije bio razočaran stavom Kine povodom Abhazije i Južne Osetije, odnosno time što Peking nije sledio Moskvu u priznanju ovih secesionističkih oblasti. "Ni najmanje nisam bio razočaran. Odlično razumemo prioritete kineske unutrašnje i spoljne politike. Kada sam bio u Pekingu na Olimpijskim igrama jasno sam rekao kineskim vlastima da ne želim da ih dovedem u neprijatnu situaciju", objasnio je Putin.

"Kada je reč o priznanju Abhazije i Južne Osetije, ni od koga ništa ne tražimo, ni danas ni sutra. Da bi jedna zemlja dobila međunarodni suverenitet, dovoljno je da je prizna samo jedna država", rekao je ruski premijer.

Zapadni mediji o Gruziji

Na pitanje direktora redakcije "Figaroa" o "nedostatku slobode štampe i zločinima protiv novinara u Rusiju" koji predstavljaju "ozbiljnu preokupaciju" za Francuze, ruski premijer je izneo svoju analizu uloge zapadnih medija u sukobima u Gruziji.

"Tokom dva prva dana borbi, kada je ishod bio neizvestan, zapadna štampa je ćutala kao po komandi i mislim da su joj tako i komandovali. Potom, kada je ruska vojska efikasno reagovala, propagandna mašina je pokrenuta da nas optuži, zaboravljajući osnovni uzrok, provokaciju gruzijske vojske. To bi moglo da bude smešno da nije tužno", rekao je Putin.

Kriza na Kavkazu, prema Putinu, nije imala nikakve posledice na strane investicije u Rusiji. Ni usporavanje američke i ekonomije Evropske unijene se ne odražava na Rusiju u kojoj privredni rast ostaje visok, primetio je Putin.

Putin i Sarkozi ljubitelji borilačkih veština

Uoči francusko-ruskog sastanka na nivou šefova vlada, sledeće nedelje u Sočiju, Putin je poželeo da otvori vrata "za nove domene saradnje" sa Francuskom, koja je, kako kaže, manje prisutna u Rusiji od nekih drugih evropskih zemalja. Putin je rekao da sa predsednikom Sarkozijem ima "veoma prijateljski odnos" i otkrio da se francuski šef države interesuje za borilačke veštine zbog čega su predvideli da održe zajednički trening.

Kada je reč o odnosu sa predsednikom Medvedevim, Putin je rekao da im je "unapred bilo jasno da će biti napada da nije nezavistan, jednom kada je izabran za predsednika. "Predsednik Medvedev donosi konačnu odluku, kako kada je reč o međunarodnim pitanjima, tako i kada je reč o razvoju zemlje," zaključio je premijer Putin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.