Slika koja je izazvala bes: Dok Francuska gori, Makron na koncertu slavnog muzičara FOTO

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 13:31

Slika koja je izazvala bes: Dok Francuska gori, Makron na koncertu slavnog muzičara FOTO

Fotografije francuskog predsednika i prve dame ove zemlje Emanuela Makrona i Brižit Makron sa koncerta Eltona Džona u Parizu izazvale su oštre kritike, jer su za to vreme buktali nemiri u Franucskoj.

Talas nereda nastao je u Francuskoj nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg momka koji nije zaustavio automobil po nalogu saobraćajne policije.

Makron je u društvu supruge Brižit primećen sinoć u pariskoj dvorani Accor Areni, na koncertu Eltona Džona, taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastup održan je u okviru oproštajne turneje britanskog kantautora. U isto vreme vladao je haos na ulicama Pariza, iniciran ubistvom tinejdžera koji je indentifikovan kao Nael M.

Dok su vladali nemiri na ulicama francuskih gradova, predsednik ove zemlje i njegova supruga Brižit Makron pozirali su se Eltonom Džonom i njegovim suprugom Dejvidom Furnišem. Čuvenom pevaču je inače uručena prestižna nagrada Legije časti. I dok je Makron provodio vreme sa Brižit i Eltonom Džonom u bekstejdžu, policija je tokom noći uhapsila čak 650 demostranata. Bes javnosti prelio se na ulice velikih francuskih gradova, treću noć zaredom.

Slika predsednika Francuske i njegove žene izazvala je bes javnosti, a član francuskog parlamenta Thierry Mariani poručio je: "Dok je Francuka gorela, on je aplaudirao Eltonu Džonu", piše Telegraph.

Demonstranti susinoć palili automobile, zabarikadirali ulice i bacali projektile na policiju. Drugi su ispisali: "Osveta za Nahela'"po zgradama i autobuskim stanicama.

Uhapšen je policajac koji je optužen za ubistvo tinejdžera i protiv njega je pokrenuta i istraga. On se u četvrtak izvinio porodici tinejdžera, a nasilni protesti nastavljeni su sinoć treću noć zaredom. Vlasti su rasporedile čak 40.000 policajaca širom zemlje. Zbog smrti tinejdžera pokrenute su dve odvojene istrage- jedna je o ubistvu, a druga o propustu vozača da zaustavi vozilo i navodnom pokušaju ubistva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.