Robne kuće u Parizu

Izvor: B92, 23.Feb.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robne kuće u Parizu

Kad čuju „Pariz", mnogi pomisle na Luvr, muzej impresionista „Že d’Pom" (Jeu de Paume), Pikasov muzej... drugi na kafanske začarane trouglove poput onog na Monparnasu (Selekt, Dom, Kupola) ili Sen-Žermenu (De Mago, Flor, Lip), treći na romantične šetnje kejovima Sene sa upravo upoznatom devojkom u kafiću... Neki prvo pomisle na kupovine, pre svega parfema, odeće, modnih detalja...

Autor: Zoran M. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Cvijić

Izvor: Danas


A kad već govorimo o kupovini neizbežne su dve najveće robne kuće: „Prentan" (Au Printemps - u prevodu „Na proleće") i Galeri Lafajet (Galeries Lafayette), zgodno smeštene skoro jedna uz drugu na bulevaru Osman, odmah iza Opere. „Prentan" je otvoren još daleke 1865. Zbog blizine železničke stanice Sen-Lazar brzo se širio, tako da je zauzeo tri zgrade, danas spojene mostovima preko ulica koje ih razdvajaju. To je prva robna kuća opremljena liftovima.

Na mestu male prodavnice tkanina i konca nedaleko od „Prentana", skoro pedeset godina kasnije 1910, podignuta je konkurentna „Galeri Lafajet". Glavna zgrada, koju je projektovao Ferdinand Šani, označila je sa svojom kupolom, koja bi mogla da krasi najpoznatije katedrale, prekretnicu u arhetekturi robnih kuća. I ova nova robna kuća se širila tako da danas zauzima nekoliko zgrada u kojima možete da nađete sve „od igle do lokomotive". Naravno, tako se samo kaže, ali lokomotiva ipak nema.

Postoji jedva primetna razlika između ove dve robne kuće. Galeri Lafajet se obraća malo više mlađim, „Prentan" pre osobama ozbiljnih godina, neki bi rekli „buržoaskoj" Francuskoj. U zgradi „Brimel" robne kuće „Prentan", namenjenoj muškoj modi najpre će naći odela, košulje, mašne, članovi direktorskih kolegijuma i upravnih odbora, u Lafajetu mladi šefovi, kojima je još i te kako stalo kako ih gledaju mlađe koleginice. Ipak, ovo subjektivno viđenje treba primiti sa izvesnom rezervom, jer su meni zanimljivije radnje na bulevaru Sen-Mišel u studentskom Latinskom kvartu.

Dve velike robne kuće su uvek mnogo davale na reklamu. Pred Božićne praznike treba proći ulicama oko njih čak i ako nemate nameru da kupujete. Robne kuće su šampioni reklame. Tako su Galeri Lafajet privukle bukvalno ceo Pariz 19. januara 1919. kako bi posmatrao sletanje na krov robne kuće aviona kojim je pilotirao Žil Vedrin, jedan od pionira avijacije, pobednik aviotrke Pariz -Madrid 1911, heroj Prvog svetskog rata. Bio je to vrlo uspešan, kako bismo mi to danas rekli, marketinški poduhvat.

Ni robna kuća „Prentan" nije ostala dužna. Pred Zimske olimpijske igre u Grenoblu 1968. na krovu glavne zgrade robne kuće podigli su skijašku stazu na montažnim skelama kako bi podstakli prodaju skijaške opreme. Kako u Parizu retko ima snega, a kad i padne, ubrzo se otopi, skijalo se od kasne jeseni 1967. do kraja zime, na specijalnoj plastičnoj podlozi. Probali su se poslednji modeli skija, vezova, cipela... Iako podloga nije dopuštala brzi spust, bio je nezaboravan osećaj kliziti sa krova ka bulevaru Osman i ulici Avr punim ljudi, automobila, autobusa, pogotovu za mladića koji se pre toga jedino oprobao na stazama Kalemegdana i Košutnjaka. Srećom, staza se završavala ravninom opasanom mrežom. Sigurnost je prevladala, kao što više nije bilo sletanja avionom na Galeri Lafajet, tako je i zauvek nestalo skijanja na krovu „Prentan". Šteta!

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.