Selo u Parizu

Izvor: RTS, 23.Maj.2010, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo u Parizu

Francuski poljoprivrednici "preselili" na dva dana selo u sred Pariza, na Jelisejska polja, kako bi skrenuli pažnju na najveću krizu poljoprivrede u protekle tri decenije.

Ko se danas našao u Parizu na Jelisejskim poljima, verovatno se našao u čudu. Na najdužu parisku aveniju, mnogi kažu i najlepšu na svetu, kao da je premešteno neko francusko selo, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su iznikle voćke, vinova loza i druge poljoprivredne kulture, a ne fali ni domaćih životinja.

Poljoprivrednici žele da skrenu pažnju na to da su, uprkos vrednom radu, u najvećoj krizi u poslednjih trideset godina.

Cele noći su kamioni dovozili zemlju, biljke i životinje da bi Jelisejska polja osvanula kao prava, zelena polja.

Danas i sutra su zatvorena za saobraćaj i služe za to da francuski poljoprivrednici pokažu šta i kako rade da bi nahranili sunarodnike u gradovima.

Potrošili su više od 4.000.000 evra da naprave 8.000 parcela i da postave 150.000 biljaka, uključujući 650 velikih stabala, a među njima se vrzmaju prasići, ovce i druge domaće životinje.

"Hoćemo da pokažemo da u ovoj zemlji ima mladih motivisanih poljoprivrednika, koji žive od zemlje. Morate da verujete u njih da bi mogli da nastave da proizvode hranu i za vaše tanjire", navodi predsednik Udruženja mladih poljoprivrednika Vil Vilnev.

Francuska je po poljoprivredi najjača zemlja Evropske unije i njene obradive površine čine trećinu ukupnog poljoprivrednog zemljišta. U isto vreme je i najveći korisnik subvencija koje daje Brisel i dobija oko 11 milijardi evra iz zajedničkih agrarnih fondova.

Poljoprivrednik Nikola Muznije ipak kaže da uprkos zajedničkoj poljoprivrednoj politici i subvencijama, ni mladi, ni stari poljoprivrednici u Francuskoj ne zarađuju.

Francuska poljoprivreda je u najvećoj krizi u poslednje tri decenije zbog čega je Vlada pokrenula plan pomoći vredan oko dve milijarde evra. Prosečan godišnji prihod je prepolovljen u odnosu na rekordnu 2007. godinu i iznosi oko 15.000 evra. To je najvećim delom posledica smanjenja cena poljoprivrednih proizvoda. Najteže je proizvođačima mleka, jer je cena pala za petinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.