Savladan jedan od napadača na policajce u Briselu, antiteroristička i dalje traje

Izvor: RTS, 15.Mar.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savladan jedan od napadača na policajce u Briselu, antiteroristička i dalje traje

Belgijski specijaci savladali su jednog od dvojice napadača koji su pucali na policajce u toku antiterorističke akcije u predgrađu Brisela. Belgijske i francuske snage upale su u jednu kuću u naselju Forest u potrazi za osumnjičenima za napade u Parizu. Ranjena su najmanje četiri policajca, a akcije se priključila i vojska. Nepoznat broj onih u bekstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
18.40 - Još jedan policajac ranjen, javlja Rojters.

18.20 - Najmanje jedna osoba u bekstvu, dok je jedna i dalje zabarikadirana u zgradi u predgrađu Forest, kažu bezbednosni izvori, a prenosi Si-En-En. RTBF javlja da se traga za osobama koje su imale lažne identitete.
17.40 - Brisel njuz i televizija VRT javljaju da je jedan napadač najverovatnije savladan, ali zvanične potvrde još nema. Akciji se priključila i vojska.
16.45 - Ponovo se čuju pucnji u predgrađu Forest, javlja belgijski RTBF. U akciji učestvuje i francuska policija, kaže francuski ministar unutrašnjih poslova.
16.15 - Povređena tri policajca na jugu Brisela, javlja Rojters.  
Policija je zatvorila kvart u južnom delu Brisela, nakon što je došlo do pucnjave tokom antiterorističke akcije u predgrađu Forest. Jedan od dvojice napadača na policajce je savladan u obližnjoj bašti, kada je spažen iz policijskog helikoptera, prenosi Rojters pisanje belgijskog lista DH.

Napadač je bio naoružan automatskom puškom.
Portparol belgijskog saveznog tužilaštva Erik van der Sipt potvrdio je da je tokom policijske akcije pucano na policiju, ali nije naveo koliko osoba je povređeno, prenosi AFP.
Kako javlja Rojters, u pucnjavi su povređena najmanje četiri policajca, ali portparolka lokalne policije nije navela težinu povreda.
Agencije su prvobitno javile da je u pucnjavi lakše ranjen jedan policajac, dok su dvojica osumnjičenih za incident u bekstvu. Međutim, belgijski RTBF javlja da je nepoznat broj napadača koji su u bekstvu.
Belgijski Brisel njuz i televizija VRT javljaju da je jedan napadač savladan, ali ne iznose više detalja. Te informacije niko od zvaničnika nije potvrdio.

Iako je policija u prvi mah odbila da komentariše izveštaje medija da su upad u kuću izvršili pripadnici antiterorističke jedinice, iz tužilaštva je ubrzo potvrđeno da je operacija usmerena na potragu za osumnjičenima i saradnicima islamskih ekstremista iz Brisela, koji su bili umešani u terorističke napade u Parizu u novembru prošle godine.
Francuski ministar unutrašnjih poslova potvrdio je da se akcija u Briselu sprovodi u saradnji sa francuskom policijom, koja je takođe na terenu u belgijskom predgrađu.  
Lokalni mediji javljaju da je u pucnjavi korišćen kalašnjikov i da napadači nisu uhvaćeni, što je potvrdio i predsednik opštine Mark Džon Gisels.
U terorističkim napadima u Parizu u novembru ubijeno je više od 130 osoba.

Belgijske vlasti i dalje tragaju za Salehom Abdelsalamom, glavnim osumnjičenim za napade u francuskoj prestonici, kao i za njegovim saradnikom Muhamedom Abrinijem iz briselskog kvarta Molenbek.
Međutim, kako javlja AFP, današnja akcija nema veze sa Abdelsalamom.
Od novembra je uhapšeno i optuženo 11 osoba, dok je osmoro još u pritvoru.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Savladan jedan napadač u Briselu, antiteroristička akcija u toku

Izvor: RTS, 15.Mar.2016

Belgijski specijalci savladali su jednog od dvojice napadača koji su pucali na policajce u toku antiterorističke akcije u predgrađu Brisela. Belgijske i francuske snage upale su u jednu kuću u naselju Forest u potrazi za jatacima i skloništima osumnjičenih za napade u Parizu prošle godine....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.