Sava Šumanović i Kiki, kraljica Monparnasa

Izvor: Politika, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sava Šumanović i Kiki, kraljica Monparnasa

Čuveni model, zvezda pariskih kabarea, uvek u društvu najvećih slikara 20. veka pozirala je i Šumanoviću, što pokazuje večerašnja izložba u galeriji ovog slikara u Šidu

Rođendan Save Šumanovića (1896–1942), koji se obeležava 22. januara, bio je povod da direktorka istoimene galerije u Šidu Vesna Burojević odluči da kao autorka izložbe predstavi tri Savine slike iz pariskog perioda, vesele, pune života, na kojima je ovekovečena Kiki, kraljica pariske četvrti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Monparnas. Ovu zanimljivu postavku pod nazivom „Artisti i modeli: Sava Šumanović i kraljica Monparnasa", koja se večeras u 18 časova otvara u Galeriji „Sava Šumanović" u Šidu, moći će da vidi publika u narednih 30 dana. Vesna Burojević o večerašnjoj rođendanskoj proslavi kaže:

– Izložićemo tri Savine slike na dan njegovog rođenja. Dve je naslikao 1929. u Parizu, a doneo ih godinu dana kasnije u Šid. Reč je o „Jutru", ležećem ženskom aktu i „Pariskom modelu", sedećem aktu. A na trećoj slici koju je umetnik naslikao 1935. pod nazivom „Kraj šumarka", dok još nije pronašao odgovarajući model, a na kojoj je pet aktova, centralno mesto pripalo je Kiki, naslikanoj po skicama iz Pariza. Kiki je bila čuveni model, zvezda pariskih kabarea, uvek u društvu najvećih slikara 20. veka. To što je pozirala i Šumanoviću pokazuje da je on takođe bio deo pariske umetničke elite. Na otvaranju će posetioci moći da vide i inserte iz kratkih umetničkih filmova u kojima je Kiki igrala.

Jasna Jovanov, autorka teksta u katalogu, kaže da je poenta izložbe u Šidu otkrivanje novog sloja života Save Šumanovića, a namera je da se pokaže kako je on bio deo boemskog miljea u Parizu, gde se stvarala umetnost.

– Sava se družio sa umetnicima, piscima, slikarima, a Kiki je bila njihova muza, i zanimljivo je da se život čitave jedne generacije može sagledati kroz priču o Kiki, a Sava je i te kako bio deo svega – kaže Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti i direktorka Spomen zbirke Pavle Beljanski iz Novog Sada. Jasna Jovanov, autorka kataloga ove izložbe, o pariskoj atmosferi u kojoj je Šumanović stvarao piše da je najveći kuriozitet Monparnasa predstavljala grupa samosvesnih žena koje su zarađivale za život nastupajući kao igračice i glumice, pevajući u kabareima ili pozirajući slikarima, ponekad se i same okušavajući na umetničkom planu.

„Najpoznatija je bila Kiki, koja je tokom ludih dvadesetih, tridesetih i četrdesetih godina 20. veka bila model, slikarka, kabaretska pevačica, filmska glumica, inspiracija mnogim umetnicima”, piše Jasna Jovanov.

Ko je u stvari bila Kiki?

U katalogu se navodi da je rođena u Burgundiji kao Alis Pren (1901–1953) i da je bila simbol boemskog i umetničkog života Pariza. Pozirala je Medjickom, Mojzeu Kislingu, Peru Krogu, Aleksandru Kalderu, Pablu Gargalu, Luju Paskinu i mnogim drugim umetnicima sa Monparnasa. Družila se sa Gertrudom Stajn i Ernestom Hemingvejem. A legenda o Kiki sačuvana je zahvaljujući seriji fotografija koje je snimio Emanuel Radnicki, poznatiji kao Man Rej, između 1921. i početka četvrte decenije prošlog veka. Igrala je i u dva kratka i jednom dugometražnom filmu Mana Reja, kao i u drugim kratkim filmovima.

Pored tri slike koje ćemo u narednih 30 dana videti u Šidu, postoji još slika na kojima je ovekovečena Kiki, jedna od njih se nalazi u Narodnom muzeju, druga u Matici srpskoj u Novom Sadu, a treća je u privatnom vlasništvu. Izložba u Šidu nije samo priča o Savi ili Kiki, već o spoju artista i modela, o jednoj istoj stvaralačkoj energiji koja je iznedrila umetnost 20. veka.

B. Lijeskić

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vremeplov: Rođendan Save Šumanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2010, 02:15

NOVI SAD - Na današnji dan 1896. Godine rođen je srpski slikar Sava Šumanović, majstor pejzaža, aktova i mrtve prirode, osobenih tonova, posebno intenzivnih na slikama iz rodnog Srema. Na njegovim slikama dominiraju svetli tonovi, uz izražen osećaj za osvetljenje. Dugo je živeo u Parizu, a poslednje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.