Sarkozi naredio uklanjanje kampova i proterivanje Roma

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 30.Jul.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi naredio uklanjanje kampova i proterivanje Roma

PARIZ - Francuski predsednik Nikola Sarkozi naredio je da se sruši oko 300 ilegalnih romskih kampova koje su podigle romske porodice koje se sele po Francuskoj i da se "gotovo odmah" proteraju Romi koji su došli iz Rumunije i Bugarske.

Odluka francuskog predsednika, koju su kritikovale brojne grupe za ljudska prava i opozicija, obrazložena je kao deo borbe protiv kriminala i uličnog nasilja, javile su agencije.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Parizu je prekjuče održana specijalna sednica vlade posvećena "problemu Roma" na kojoj je, kako je saopšteno, odlučeno da se do kraja godine promeni zakon kako bi se omogućilo brže, efikasnije i jednostavnije proterivanje Roma iz razloga opšte bezbednosti.

Isto je najavljeno i u saopštenju iz kabineta predsednika, u kome su ilegalni romski kampovi označeni kao "izvori ilegalne trgovine i trafikinga, šokantnih životnih uslova, eksploatacije dece za prošnju, prostitucije i kriminala", prenela je agencija Rojters.

U naredna tri meseca će polovina ilegalnih romskih kampova biti rasturena, što čini oko 300 takvih naseobina, rekao je posle sednice vlade ministar unutrašnjih poslova Bris Ortefe.

Oštre mere su preduzete pošto su se u dva grada dogodili neredi u kojima su učestvovali Romi i kada su poginule dve osobe. Neredi su bili u gradiću Sen-Enjanu u centralnoj Francuskoj i u Grenoblu u francuskim Alpima.

U Sen-Enjanu je grupa od oko 50 Roma, naoružanih sekirama i motkama, napala policijsku stanicu, palila državnu imovinu i automobile i tramvaje koji su se zadesili na ulici.

Sarkozi je pobedio na izborima 2007. godine uz obećanje da će iskoreniti "delikventske štetočine", ali nije uspeo da umanji stopu kriminala uprkos oštroj retorici. Konzervativni francuski lider je upamćen po strogoći dok je bio ministar unutrašnjih poslova u vreme bivšeg francuskog predsednika Žaka Širaka.

Iz Francuske je samo lane proterano oko 10.000 Roma.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.