Sarkozi: Zakon protiv burki

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi: Zakon protiv burki

PARIZ – Francuski predsednik Nikolas Sarkozi izjavio je da muslimanske odore koje potpuno prekrivaju glavu i telo ugrožavaju dostojanstvo žena i zatražio od vlade da u maju podnese parlamentu predlog zakona za zabranu nošenje burki, nikaba i čadora na svim javnim mestima.

Portparol francuske vlade Luk Šatel rekao je da će predlog zakona u maju biti predstavljen Veću ministara, koji će ga proslediti parlamentu.

"Sarkozi je na sastanku Veća ministara izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da muslimanske odore koje potpuno prekrivaju glavu i telo ugrožavaju dostojanstvo žena", rekao je Šatel na konfrenciji za novinare.

Sarkozi je rekao da predlog zakona treba da bude takav "da se niko ne oseti žigosano" i dodao da veo "nije problem u verskom smislu, već zbog toga što ugrožava dostojanstvo žena".

Sarkozi je ranije više puta javno izražavao protivljenje nošenju vela u sekularnoj Francuskoj, a ovo je prvi konkretan korak koji je preduzeo u pravcu zabrane nošenja tog odevnog predmeta, navode agencije.

U Francuskoj, većinu od 65 miliona stanovnika čine katolici i više od pet miliona muslimana.

Prema podacima vlade, u Francuskoj oko 2.000 žena nosi burku, čador ili nikab, a ovo pitanje je dospelo u žižu debate o nacionalnom identitetu, pravima verskih grupa u sekularnoj državi i integraciji imigranata.

U francuskim školama je od 2004. godine zabranjeno nošenje marama, velova i drugih verskih simbola.

FoNet

[objavljeno: 21/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.