Sarkozi: Makedonija nije demokratska država

Izvor: Glas javnosti, 03.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi: Makedonija nije demokratska država

Pariz u narednih šest meseci predsedavanja Evropskom unijom neće pomagati Makedoniji, jer ona nije demokratska država“, zaključili su onespokojavajućom konstatacijom makedonski mediji obraćanje Nikole Sarkozija, predsednika Francuske, povodom preuzimanja kormila EU. Ovakvo obraćanje povodom uvek aktuelnog makedonskog pitanja Sarkozi je obrazložio brutalnim nasiljem na nedavno završenim izborima u Skoplju, istakavši da zvanični Pariz ne može biti na strani zemlje u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se dešavaju „ovakve stvari“.

Ovaj izričit stav već duže vreme trn je u oku makedonskoj javnosti, pogotovo zbog nekoliko činjenica koje su išle u prilog francuskoj naklonosti našem južnom susedu u proteklih dvadesetak godina.

Na prvom mestu, Makedoncima je u odličnom sećanju ostao Pjer Badinter,

francuski diplomata koji je bio predsednik komisije EU formirane zbog raspada bivše Jugoslavije i čija su viđenja da Makedonija ima pune uslove za nezavisnost doprinela da je Skoplje i stekne. Badinter je tada bio nagrađen najvišim makedonskim odlikovanjima.

Sarkozijev prethodnik u Jelisejskoj palati Žak Širak takođe je imao puno razumevanja za makedonski stav u sporu sa Grčkom oko imena, tako da su stavovi sadašnjeg „prvog čoveka“ Evropske unije Nikole Sarkozija hladan tuš za makedonsku javnost.

Međutim, da se vratimo delikatnoj situaciji u Uniji i irskom „ne“ Lisabonskom sporazumu. Analitičari Sarkozijeve stavove o ovom problemu objašnjavaju željom da Francuska ponovo preuzme vodeću ulogu unutar evropske porodice, a čiji je jedan od glavnih zagovarača. Dodatne probleme zadao je i poljski predsednik Leh Kačinjski, koji je izjavio da, ukoliko se jedanput napravi presedan u principu konsenzusa, dalje funkcionisanje Unije na ovim temeljima biće besmisleno.

U takvim okolnostima, Makedonija s nerešenim sporom oko imena sa Grčkom, lošim međunacionalnim odnosima, ali i pri tom snažnim evropskim ambicijama dođe Evropi „kao kamen oko vrata“.

Makedonski analitičari tvrde, ili se ipak samo nadaju, da bi ovakav Sarkozijev stav mogao da provocira „makedonske prijatelje“ u Evropskoj uniji da i oni zauzmu takođe „jači stav“ u korist južnog suseda.

Metju Nimic, posrednik UN u sporu između Skoplja i Atine, doputovaće u makedonsku prestonicu 9. jula s novim predlogom imena.

Posto su Jugoslaviju , na pokvaren nacin , razorili , podelili nas na delove , mogu da rade sta god hoce.Mozda ce sledeci predlogf biti da svi postanu Muslimani , da se odreknu Pravoslavlja i da promene imena i Shiptarska.Ovo me podseca na isto , sto su trazili od Miloshevic a da "sredi stvar", od Iracana i vidi se rezultat.Uostalom Sarkozi je Grcki Jevrejin i sigurno nema ni malo simpatije za nase juzne nsusede.

Nash narod ima samo jednu rech za ovo:

pich.a

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.