Sarkozi: Francuska ima previše stranaca

Izvor: Politika, 07.Mar.2012, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi: Francuska ima previše stranaca

PARIZ – Francuski predsednik Nikola Sarkozi smatra da u Francuskoj živi previše stranaca, a da sistem integracije „sve lošije fukcioniše”.

Francuski predsednik je ovo izjavio tokom televizijske debate braneći svoj plan da prepolovi dolazak novih imigranata ukoliko bude reizabran za predsednika, prenosi AFP.

Sarkozi, čiji je otac bio mađarski imigrant, smatra da imigracija može da bude korisna, ali da je potrebna stroža kontrola priliva imigranata, kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pre svega oštrije propise o tome ko može da dozbije dozvolu boravka.

On je najavio nameru da smanji priliv imigranta sa 180.000 na 100.000 godišnje i ograniči socijalnu pomoć imigrantima koji žive u Francuskoj više od 10 godina.

Prema anketama javnog mnjenja, Sarkozi zaostaje za kandidatom Socijalista Fransoa Olandom uoči predsedničkih izbora u aprilu. On se za glasove konzervativnih birača bori sa desničarskom strankom Nacionalnog fronta koju predvodi Marin Lepen.

Tokom svog mandata, francuski predsednik je često izazivao podele u javnosti kontroverznim izjavama o rasnim pitanjima i imigraciji, kao kada je neposredno pre nereda u Parizu 2005. godine mlade delikvente iz pariskih predgrađa nazvao „ološem”.

Za njegove vlade već su doneti strožiji propisi o imigraciji, a sprovedena je i kontroverzna kampanja deportacije Roma.

Najnovija polemika izbila je posle sugestije premijera Fransoa Filona da je klanje životinja po verskim običajima zastarelo, što je pogodilo jevrejske i muslimanske građane.

Neposredan povod bio je televizijski dokumentarac po kome iz klanica u regionu Pariza izlazi isključivo meso „halal”, obrađeno na način koji dozvoljava muslimanska vera.

Tanjug

objavljeno: 07/03/2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.