Šarčević: Srbija daje doprinos mnogim ozbiljnim temama u Unesku

Izvor: RTS, 13.Nov.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Srbija daje doprinos mnogim ozbiljnim temama u Unesku

Generalna konferencija Uneska je neiscrpan poligon vrlo ozbiljnih tema kada su u pitanju obrazovanje, nauka i kultura i zadovoljan sam što Srbija daje svoj doprinos, rekao je u ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji učestvuje u radu skupa u Parizu.
Mladen Šarčević je naglasio da delegacija Srbije ima bilateralne sastanke sa kolegama iz zemalja sa kojima imamo neke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posebne poslove u obrazovanju, a razgovori se koriste za zajedničke strategije u reformi obrazovanja do 2030. godine.

"Imamo i mnoge posebne teme, a glavna među njima je priznavanje diploma", rekao je Šarčević.
Region Zapadnog Balkana posebno je osetljiv, pa se o specifičnostima razgovara sa Evropskom komisijom.
"Učenje dece u teškim uslovima, uslovima ekstremizma i niz drugih tema koje smo imali su takođe jedna velika tema koju Unesko podstiče, a Srbija tu jako ima visoke rezultate, mi smo svu decu iz migrantskih područja uključili u obrazovni sistem", rekao je Šarčević.
Pomenuo je i povratak ljudi sa ratišta, iz Islamske države u razne regije Srbije.
"Gledamo da deca ne osete te probleme koje su im izazvali roditelji koji imaju ekstremna shvatanja o svetu i životu, tako da i sada radimo silne programe, napravili smo mrežu sa preko 70 savetnika u svim regijama Srbije – i to Srbija jako dobro sprovodi", izjavio je Šarčević.
Podsetio je da je prilikom posete Beogradu generalna sekretarka bila obaveštena o naporima Srbije i da je rekla da je veoma zadovoljna i zahvalna zbog svega što Srbija preduzima.
"U Srbiji su teme vezane i za etiku u okviru novih projekata veštačke inteligencije, a mi ćemo imati jedan novi centar, nadamo se do Nove godine, koji će biti trening centar za veštačku inteligenciju u saradnji sa kineskim partnerima", rekao je Šarčević.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.