Izvor: Arte, 17.Okt.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salon Réalités Nouvelles

Milija Belić jedini je srpski umetnik na ovogodišnjem međunarodnom Salonu Réalités Nouvelles koji se, uz podršku francuskog Ministarstva kulture i komunikacija, održava u pariskom Parc Floral od 21. do 28. oktobra 2018.

Sedamdesetdrugo izdanje Salona okupiće preko 400 umetnika apstraktne orijentacije iz celog sveta - slikara, vajara, grafičara, fotografa, a očekuje se da Salon poseti preko 12000 ljubitelja umetnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Jedna od osobenosti Salona poslednjih godina je posebna pažnja koja se posvećuje najmlađoj generaciji umetnika sa ciljem da se sačuva vitalnost i inventivnost, kao i sve očiglednije približavanje nauke i umetnosti, što je jedna od karakteristika savremene digitalne ere.

Jedinstven u svojoj vrsti, Salon Réalités Nouvelles je zamišljen kao susret svih vidova apstrakcije, mesto razmene, razmišljanja i konfrontacije, ne samo između umetnika, već i istoričara umetnosti, likovnih kritičara, kolekcionara i publike.  Poznat po svojoj rigoroznoj selekciji, Salon je već od svog osnivanja 1947. godine počeo da okuplja umetnike koji su ostavili značajan trag u savremenoj istoriji umetnosti, među kojima su Theo Van Doesburg, Sonia Delaunay, Yaacov Agam, Olivier Debré, Sam Francis, Ellsworth Kelly, Joan Mitchell, François Morellet, Aurelie Nemours, Pierre Soulages, Jean Tinguely, Claude Viallat. Salon je takođe bio poligon za umetničku afirmaciju i elaboraciju novih likovnih ideja prve posleratne generacije srpskih umetnika koja se nastanila u Francuskoj. Na Salonu su, već od sredine pedesetih, izlagali Milorad Bata Mihajlović, Petar Omčikus, Kosa Bokšan, Ljubinka Jovanović, Radivoje Knežević.

Posebno priznanje ukazano je Miliji Beliću time što je od pre nekoliko godina izabran u najuže rukovodstvo ovog istorijskog salona.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.