Izvor: Blic, 13.Okt.2016, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVAĐA OKO HELIKOPTERA Poljaci opleli po Francuzima: Mi smo vas učili da koristite viljušku, a vi nam ovako vraćate

Zamenik poljskog ministra odbrane Bartoš Kovnjacki poručio je Francuzima da su ih "Poljaci naučili da jedu viljuškom", reagovaći tako na spor Varšave i Pariza u vezi sa "Erbasovim" helikopterima.

Bartosz Kownacki kritikon ashpër Francën https://t.co/k9wgb4FcP4 pic.twitter.com/zK2P35jsVe

Pariz je povukao poziv poljskom poslanstvu na Sajam vojne industrije u Francuskoj ovoga meseca zbog napetih odnosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usled prekida pregovora o kupovini helikoptera.

Poljska je odustala od kupovine 50 "karakal erbas" helikoptera vrednih 3,14 milijardi evra i najavila da umesto toga kupuje 21 američki helikopter "blek hok".

Francuski predsednik Fransoa Oland odložio je posetu Varšavi, a direktor "Erbasa" Tom Enders oštro je kritikovao poljsku Vladu rekavši da još "niko nije tako postupao sa Erbasom" i najavio da će tražiti odštetu.

@pola_mm @BartoszKownacki W obecnym MON da się pogodzić pic.twitter.com/XuKmV2NZxm

- Francuska strana davno nas je pozvala na sajam, a sada nam pokazuje vrata - komentariše Bartoš Kovnjacki za poljske medije i poručuje:

- Reč je o ljudima koje smo pre nekoliko vekova naučili da jedu viljuškom, što, možda, objašnjava njihovo današnje ponašanje.

Kovnjacki je aludirao na neke istorijske uzvore prema kojima je viljušku u Francusku doneo francuski kralj Henri Treći, koji je ranije bio poljski kralj.

Istoričari imaju podeljena mišljenja kada je reč o poreklu te viljuške. Neki kažu da ju je kralj, pošto je napustio Poljsku, otkrio za vreme boravka u Veneciji, a drugi tvrde da je viljušku prvi put video u Poljskoj, gde ju je pola veka ranije donela poljska kraljica italijanskog porekla Bona Sforca.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.