SUV na udaru u još jednoj evropskoj zemlji, parking se plaća na osnovu dimenzija vozila

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 09:10

SUV na udaru u još jednoj evropskoj zemlji, parking se plaća na osnovu dimenzija vozila

Nakon Pariza, i nemački gradovi naplaćivaće veće naknade za parkiranje SUV-ova.

Od marta će se u Koblencu primenjivati nove cene parkiranja koje se temelje na veličini vozila.

Ko bude želeo da parkira SUV u francuskoj prestonici moraće od septembra da plati 18 evra po satu. Šest sati parkiranja u Parizu trebalo bi da košta 225 evra.

Pariz je dogovorio te cene nakon referenduma. Nova tarifa se ne odnosi na stanovnike Pariza, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo na druge vozače koji u grad dolaze SUV automobilima.

Organizacija za zaštitu životne sredine Deutsche Umvelthilfe (DUH) smatrala je da je ovo dobra ideja i zajedno sa ekološkom organizacijom Greenpeace i Udruženjem za zaštitu životne sredine i prirode (BUND) pozvala je na slična pravila za veće nemačke gradove.

Jedan od prvih gradova koji će ovo uvesti je nemački grad Koblenc. Od marta se uvodi osnovni iznos od 23,40 evra godišnje (0,45 nedeljno), koji se množi sa promenljivim faktorom na osnovu dimenzija vozila, prenosi Revijahak.

Za razliku od Pariza, nove cene odnosiće se uglavnom na stanovnike grada. Vozači automobila moraju da plate najmanje 100 evra godišnje. Parking karta za SUV košta još više.

Za Smart ForTwo će se plaćati 104,87 evra za godinu dana. Vlasnici novog VW Golfa platiće 179,12 evra, a cena kompaktnog SUV-a VW Tiguan, koji emituje više CO2, uskoro će biti 196,23 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvo Pariz, pa Nemačka: Skuplji parking za SUV vozila

Izvor: Radio 021, 18.Feb.2024

Nakon Pariza, i nemački će gradovi naplaćivaće veće naknade za parkiranje SUV vozila.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.