SIN FRANCUSKOG PREDSEDNIKA NEĆE RUKOVODEĆE MESTO

Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2009, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIN FRANCUSKOG PREDSEDNIKA NEĆE RUKOVODEĆE MESTO

PARIZ - Sin francuskog predsednika objavio je u četvrtak da se predomislio i da ipak neće mesto predsednika upravnog odbora Javnog preduzeća za razvoj pariske poslovne četvrti La Defense. Najava kandidature bila je izazvala žestok otpor u francuskoj javnost, a protiv 23-godišnjeg studenta je pokrenuta i peticija koju je u rekordnom roku potpisalo više hiljada ljudi. U četvrtak su protiv njega organizovane demonstracije u otmenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << La Defensu, a okupljeni građani mahali su bananama.

Žan Sarkozi je izjavio da odustaje, jer bi „svaka pobjeda bila pod senkom nepotizma“ i dodao da želi da stane na kraj političkom sukobu koji je pretio da nanese veliku štetu njegovom ocu. On se požalio da je žrtva kampanje „manipulacija i dezinformacija“, ali i istakao da neće da se povlači iz javnog života jer oseća da je politika njegov poziv i da prema njoj ima veliku strast.

Kompleksi

Neki francuski analitičari u celoj priči o Sarkozijevima vide i Edipov kompleks i pitaju je li ulazak u politiku mladog Žana traženje pažnje od oca i - hoće li zauzeti njegovo mesto. Zanimljivo je i to da je Nikola Sarkozi zabio „nož u leđa“ svom političkom ocu, bivšem predsedniku Širaku.

Ranije ove nedelje predsednik Sarkozi je rekao da je njegov sin „bačen vukovima“, aludirajući na kritičare koji imaju mnogo argumenata protiv postavljenja mladog studenta za šefa najbogatije opštine u Evropi. Princ Žan, kako ga krste pariski mediji, već je na poziciji savetnika za zdravlje Pariskog okruga, odakle je i njegov otac izgradio političku karijeru. Kritičari su celo zamešateljstvo opisali kao „smrt republike“ i povratak u vreme nepotizma pre Francuske revolucije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.