SAD zvanično vraćene u UNESKO

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 18:40

SAD zvanično vraćene u UNESKO

Sjedinjene Američke Države su, posle skoro pet godina prekida, ponovo postale članica Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

U sedištu organizacije u Parizu održana je zvanična ceremonija podizanja američke zastave, kojoj su prisustvovali generalna direktorka Uneska Odri Azule, prva dama SAD Džil Bajden i prva dama Francuske Brižit Makron.

Džil Bajden je tokom govora najavila važnu ulogu Sjedinjenih Država u očuvanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kulturnog nasleđa i promovisanju razvoja obrazovanja i nauke u svetu.

"Bila mi je čast da vam se danas pridružim dok podižemo zastavu Sjedinjenih Država, simbol naše posvećenosti globalnoj saradnji i miru", rekla je Džil Bajden. Ona je istakla da je ovaj potez primer obećanja predsednika Džoa Bajdena o "vraćanju našeg liderstva na svetskoj sceni".

"Tako smo ponosni što smo se ponovo pridružili Unesku", rekla je ona, prenosi TV kanal Frans 24. Azulej je zvanično označila da su SAD postale 194. članica.

"U vreme podela, raskola i egzistencijalnih pretnji, mi danas ovde potvrđujemo naše zajedništvo. Zajedno ćemo biti jači", rekla je Odri Azule i ocenila da povratak SAD ima "značenje koje je veće od Uneska". Specijalni izaslanik te agencije UN. američki glumac Forest Vitaker pohvalio je duh mira kroz obrazovanje koje "ne bi moglo biti moguće bez Uneska".

Odluka SAD da se vrate u Unesko zasnovana je uglavnom na zabrinutosti da je Kina popunila rupu u liderstvu otkako se Vašington povukao za vreme administracije Donalda Trampa. Ovaj razvoj događaja naglašava širu geopolitičku dinamiku u igri, posebno rastući uticaj Kine u međunarodnim institucijama, podseća francuski medij. SAD su se povukle iz Uneska 31. decembra 2018. pod predsednikom Donaldom Trampom.

Vašington je odluku o povlačenju obrazložio potrebom za potpunim, po njegovom mišljenju, restrukturiranjem Uneska, kao i negativnim odnosom te organizacije prema politici Izraela u regionu. Izrael je takođe najavio povlačenje iz Uneska nakon što je Generalna skupština UN u decembru 2017. donela rezoluciju kojom se osuđuje odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela. Države članice Uneska usvojile su krajem juna rezoluciju kojom se odobrava povratak Sjedinjenih Američkih Država u organizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD se zvanično vratile u Unesko: Strah od Kine podstakao pomirenje? (VIDEO/FOTO)

Izvor: 24sedam.rs, 25.Jul.2023

Džil Bajden je tokom govora najavila važnu ulogu Amerike u očuvanju kulturnog nasleđa i promovisanju razvoja obrazovanja i nauke u svetu

Nastavak na 24sedam.rs...

UNESKO APELUJE: Zaštitite decu, zabranite pametne telefone u školama

Izvor: Pančevac-online.com, 26.Jul.2023, 15:41

Pametni telefoni trebalo bi da budu zabranjeni u školama kako bi se rešili problemi u učionici, poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti dece od maltretiranja na Internetu, saopštio je danas Unesko. U izveštaju agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu navodi se...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.