Ruski umetnik priveden zbog podmetanja požara u Parizu

Izvor: Radio 021, 16.Okt.2017, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski umetnik priveden zbog podmetanja požara u Parizu

Ruski umetnik Pjotr Pavlenski i njegova partnerka privedeni su danas u Parizu, pošto su zapalili fasadu ekspoziture Francuske banke (Banque de France), preneo je list Mond.

Umetnik, obrijane glave i odeven u crno, zapalio je u noći između nedelje i ponedeljka jednu od fasada banke u Parizu, stojeći mirno ispred te ustanove.

Vatrogasci su na licu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mesta rekli da je bilo zapaljeno smeće uz fasadu banke. Policija je privela Pavlenskog i Oksanu Šaligin zbog podmetanja požara.

Pavlenski, koji redovno prkosi Kremlju i tvrdi da mu preti zatvor, dobio je azil u maju u Francuskoj.

Umetnik (33) je 2015. zapalio u Moskvi ulazna vrata zgrade u kojoj je nekada bilo sedište tajne policije (KGB), današnje Federalne službe bezbednosti (FSB).

Pavlenski je privukao medijsku pažnju u svetu 2013. godine kada je "prikovao" testise između kocki kaldrme na Crvenom trgu. Međutim, posle istrage, sudski organi su zatvorili slučaj navodeći da umetnik nije učinio nikakav prestup.

Umetnik se 2013. godine pojavio bez odeće s bodljikavom žicom ispred gradske skupštine Sankt Peterburga u znak protesta zbog, kako je naveo, represivnih zakona u Rusiji.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.