Rusi odustali od mistrala

Izvor: B92, 26.Maj.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi odustali od "mistrala"

Moskva je donela konačnu odluku da odustane od "mistrala". Pregovaraće se samo o "penalima" koje Pariz mora da plati zbog toga što ugovor nije poštovan.

Rusija je obavestila francuske vlasti da odustaje od "mistrala". Kako prenosi ruski Sputnik, Rusija planira da gradi svoje nosače helikoptera koji će zameniti francuske brodove.

“Rusija više neće čekati isporuku mistrala od Francuske i sada je jedina tema razgovora iznos kompenzacije koju će Pariz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << morati da isplati jer nije ispunio ugovor", izjavio je Oleg Bočkarjov iz Kolegijuma Vojno-industrijske komisije.

“Rusija ih neće uzeti i to je gotova stvar, sada imamo samo jednu diskusiju, a to je koliko novca treba da bude vraćeno Rusiji“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Rusija je planirala da gradi slične brodove, koji su trenutno u projektnoj fazi, ali se ističe da će se graditi na malo drugačiji način.

“Imamo drugačiju ideju rada morskih desantnih plovila. Nećemo jednostavno kopirati mistrale“, rekao je Bočkarjov.

Predstavnik Francuske bi trebalo uskoro da dođe u Rusiju da pregovara o situaciji sa "mistralima", navode mediji.

Francuski predsednik Fransoa Oland je potpao pod pritisak zapadnih saveznika da ne isporuči dva "mistrala" koja je naručila Rusija i to zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi, navodi Rojters.

Oland je prošlog meseca razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ugovoru iz 2011. godine vrednom 1,19 milijardi evra, a Moskva je saopštila da je voljna da prihvati finansijsku nadoknadu ukoliko Pariz ne ispuni dogovoreno.

Kako je naveo ruski list "Komersant", Francuska je predložila da raskine ugovor o isporuci nosača helikoptera, nudeći da vrati Rusiji 100 miliona evra manje nego što je ona platila avans i to samo pod uslovom da Rusija dozvoli prodaju brodova trećoj strani.

Panirano je da se Rusiji ponudi 784,6 miliona evra, što je daleko manje od 1,163 milijarde, koliko Rusija navodi da je potrošila u tom projektu, uključujući avans, obuku i novu infrastrukturu.

Rusija se nije saglasila sa takvom ponudom, tvrdeći da strana koja raskine ugovor treba da nadoknadi sve troškove i gubitke. Rusija namerava da vrati i novac uložen za obuku 400 mornara posade i izgradnju pristaništa za brodove, pored 892,9 miliona evra od avansa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusi odustali od »Mistrala«

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Maj.2015

MOSKVA - Moskva je danas i zvanično odustala od kupovine nosača helikoptera klase "Mistral" od Francuske...Rusija i Francuska sada samo razgovaraju o sumi kompenzacije koju Pariz treba da plati Moskvi zbog propalog ugovora..."Promijenili smo temu i sada razgovaramo o povratku našeg novca. Sada se...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.