Rim želi saradnju s Parizom

Izvor: B92, 08.Feb.2019, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rim želi saradnju s Parizom"

Potpredsednik italijanske vlade Luiđi Di Majo izjavio je da Rim želi saradnju sa francuskim vlastima

Di Majo je izjavio da želi saradnju posle spornog sastanka koji je on ove nedelje imao sa predstavnicima pokreta "Žuti prsluci" što je izazvalo diplomatske tenzije između dve zemlje, preneo je pariski list Mond.

Di Majo, koji je lider antisistemske stranke Pokret pet zvezdica, naveo je u tribini objavljenoj u Mondu da je Francuska za njega oduvek bila država "blagostanja" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i "zvezda vodilja" za socijalna i ljudska prava.

Potpredsednik italijanske vlade je ocenio da su neke mere koje su donosile levica i desnica u Francuskoj dovele do pada kupovne moći građana.

"Iznenadilo me je što su neki zahtevi Žutih prsluka, koji protestuju od polovine novembra, prevazišle desnicu i levicu i u centar zbivanja stavili građane i njihove potrebe", naveo je Di Majo.

"Zbog toga sam želeo da se sastanem sa predstavnicima tog pokreta, jer ne verujem da budućnost evropske politike mogu čine stranke levice ili desnice, ili stranke koje se smatraju novim ali su zapravo plod tradicije ili neke porodične priče", dodao je italijanski vice-premijer. ;

Posle tog sastanka ali i niza ranijih kritika italijanskih vlasti koje je francuska diplomatija ocenila kao "provokaciju", na određeno vreme je vraćen u Pariz francuski ambasador u Rimu.

Di Majo je u Mondu naveo da je francuski narod za Italju "referetna tačka" a ne neprijatelj i dodao da političke nesuglasice i različite vizije vlade u Parizu i Rimu ne smeju da ugroze istorijsko prijateljstvo dva naroda i dve države.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.